JOSIPOVIĆ O PRESUDI U MÜNCHENU

Ako Perković propjeva, bit će iznenađenja. Strepit će i lijevi i desni, ali i - Crkva!

04.08.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović za tportal je prokomentirao njemačku nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi, ali i njezine posljedice na procese u samoj Hrvatskoj: on smatra da domaće pravosuđe iz svega mora izvući pouku, ali i predviđa da eventualno neselektivno otkrivanje svih suradnika nekadašnje UDBA-e 'ne bi razveselilo ni lijeve, ni desne, ni Crkvu, ni kulturnjake ni mnoge druge strukture'. Vjeruje i da su mnogi današnji žestoki kritičari Jugoslavije i UDBA-e zapravo i sami bili udbaši

Josipović postavlja jednakost između Perkovića i Mustača s jedne te emigranta Mire Barešića s druge strane, ali podsjeća i da 'osuđeni ubojica iz Njemačke' Bože Vukušić danas radi u Hrvatskom saboru i predstavlja moralni autoritet.

'Presuda je nepravomoćna i stav o tome jesu li Perković i Mustač zaista ubojice moći ćemo zauzeti nakon završetka žalbenog postupka, no, neovisno o tome, za žaljenje je da naša država nije našla snage i mogućnosti da se postupak provede u Hrvatskoj. Ubojstva poput Đurekovićevog treba rasvijetliti zbog pijeteta prema žrtvama, a i radi postavljanja čvrstih standarda o tome što tajne službe i politika nikada ne smiju raditi. Ubojstva iz političkih razloga ili zbog obavještajnih obračuna najdrastičniji su oblik zlouporabe političke moći i treba ih sankcionirati, bez obzira iz kojih krugova dolaze', kazao je Josipović za početak.

Nama je moralni autoritet još jedan 'ubojica iz Njemačke'

Smatra da će postupak iz Njemačke biti prije svega pouka da se predmeti moraju rješavati u Hrvatskoj - ali ne samo zločini počinjeni u ime bivše države, nego i iz vremena suvremene Hrvatske.

RTL Autor: RTL

'Trebamo napustiti dvostruke standarde i ne možemo sebi dopustiti da se o jednom te istom slučaju prosuđuje ovisno o političkoj orijentaciji okrivljenika i da osobna kaznena odgovornost postane predmet političkih prepucavanja. Još si manje možemo dopustiti da, ako su Perković i Mustač zaista krivi, s jedne strane imamo opravdano moralno i političko osuđivanje njihova čina, a s druge strane Miri Barešiću - čovjeku koji je osuđen zbog sudjelovanja u ubojstvu ambasadora Rolovića i bio je u nekim drugim potpuno neprihvatljivim aktivnostima - podiže se spomenik kao nacionalnom heroju. Perković je za neovisnost i slobodu Hrvatske učinio kudikamo više nego Barešić, iako, naravno, nikakve zasluge ne mogu opravdati eventualni zločin', tumači Josipović.

Bivšeg predsjednika posebno žulja slučaj emigranta Bože Vukušića, također osuđenog na doživotni zatvor u Njemačkoj zbog ubojstva s političkom pozadinom - kaže da je on otpušten iz zatvora pod nejasnim okolnostima i potom zaposlen u Hrvatskom saboru gdje barata 'ultraosjetljivom dokumentacijom'.

'Ne samo da je jedan drugi ozbiljan predmet protiv njega utjeran u zastaru, već se on često pojavljuje i kao komentator na nacionalnoj televiziji, upravo komentirajući - valjda kao moralni autoritet - politički motivirane zločine', govori Josipović i poziva da se jednako rasvijetle sumnjiva i politički motivirana ubojstva Josipa Reihl-Kira, sindikalca Krivokuće, HOS-ovca Blaža Kraljevića, Milana Levara i drugih.

'Otkrivanje svih suradnika ove službe sigurno bi silno iznenadilo javnost'

Bivšeg predsjednika upitali smo trebaju li se strukture iz bivše Jugoslavije ili mlade Hrvatske bojati ako presuda protiv Perkovića i Mustača postane pravomoćna pa njih dvojica odluče propjevati o načinu rada UDBA-e: on kaže da oko zločina ne smije biti kompromisa, ali da bi otkrivanje svih suradnika ove službe sigurno silno iznenadilo javnost.

'Moglo bi se dogoditi da se intenziviraju priče o suradnicima, da se otkriju nova imena i da se povežu kodni nazivi s imenima osoba. Ako bi se išlo neselektivno, bilo bi iznenađenja, ali i reakcije. Govorit će se i o zločinima iz emigrantskih, proustaških krugova pa to ne bi razveselilo ni lijeve, ni desne, ni Crkvu, ni kulturnjake ni mnoge druge strukture jer bi u njihovim redovima bili prokazani nekadašnji suradnici UDBA-e i KOS-a. Vidjeli bi i da su neki danas posebno žestoki kritičari bivše države i udbaša zapravo i sami bili udbaši. A drugi je problem što se zbog političkog podmetanja za suradništvo s UDBA-om često optužuju ljudi koji to nisu bili. Otvaranje hajke i lova na vještice ne bi doprinijelo stabilnosti društva', smatra Josipović.