preuzimanje fortenove

Nobilo o arapskom investitoru: 'On je šokiran situacijom u Hrvatskoj. Nedopustivo je da se država petlja u poslove privatne tvrtke'

11.11.2022 u 20:09

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo koji zastupa arapskog investitora Saifa Alketbija naglasio je da je upetljavanje SOA-e jedan od instrumenata upetljavanja države u poslove privatne kompanije, što je nedopustivo

Što piše u izvješću SOA-e, tko se krije iza pokušaja preuzimanja Fortenove? Izvješće je stiglo do saborskog odbora za nacionalnu sigurnost, predsjednik odbora ponudio je svoja razmišljanja o situaciji, a aktualna uprava i dalje upozorava da promjena u vlasništvu nema, piše Dnevnik.hr.

Arapski investitor Saif Alketbi još nije upisan kao vlasnik. Kroll, društvo koje vodi registar vlasnika Fortenova grupe, niti s današnjim danom nije zaprimilo zahtjev za utvrđivanje krajnjeg vlasnika udjela koji su formalno na kompaniji SBK Art te je krajnji vlasnik i dalje Sberbank.

Dok DORH ispituje jesu li kršene sankcije, odnosno jesu li u tome sudjelovali hrvatski državljani, HANFA ispituje što se dogodilo s AZ fondom. Predsjednik Zoran Milanović ima svoje teze o naglom odustajanju AZ fonda od kupnje udjela u Fortenovi: 'Možda stoji dogovor sa Sberbankom, možda stoji dogovor Moskve i Munchena. Možda Munchen ima neke interese u Rusiji. Čisto spekuliram, ono, iz iskustva. Ali sve su to stvari koje bi oni koji su Fortenovu stvorili i predali u ruke Rusima, a to su Todorić i ova vlada, morali znati bolje od mene'.

No opasnosti po Fortenovu postoje, i to u bliskoj budućnosti, upozorava Siniša Hajdaš Dončić. 'U prvom kvartalu sljedeće godine vam dolazi oko milijarda eura tranše koju Fortenova mora isplatiti ili refinancirati, i ja vam iskreno cijelu priču o budućnosti Fortenove gledam kroz prizmu tog prvog kvartala iduće godine. Da zapravo postoje određeni pokušaji raznoraznih belosvetskih igrača koji pokušavaju za jeftini novac doći do hrvatskih nacionalnih resursa i ono što je krenulo sa netransparentnom igrom oko Lex agrokora sada dolazi na naplatu', rekao je Hajdaš Dončić.

  • +3
Fortenova Izvor: Fortenova grupa / Autor: Fortenova grupa

Bez jasne vlasničke situacije dobivanje novog velikog kredita će ići nešto teže. Odvjetnik Anto Nobilo koji zastupa arapskog investitora Saifa Alketbija rekao je u studiju Dnevnika Nove TV da je njegov zadatak zaštititi Alketbijeve interes, u Hrvatskoj, bilo to prema upravnim, sudskim, državnim organima ili drugim tvrtkama.

'To mi je glavni zadatak, a sporedni je da ću surađivati s timom koji se formirao u EU kako bi ishodio operacionalizaciju tog ugovora. Sve bitno će se odviti u Nizozemskoj, tamo će se odlučiti je moj klijent vlasnik Fortenove ili nije. On je šokiran situacijom koja se dogodila u Hrvatskoj, no on može shvatiti zbog čega se država, odnosno Vlada tako miješa u poslove privatne kompanije', rekao je Nobilo, naglasivši da je nacionalna sigurnost 'priča za malu djecu' te da je upetljavanje SOA-e jedan od instrumenata upetljavanja države u poslovne privatne kompanije, što je nedopustivo.