priča iz ludbrega

Najiskusniji radnici kod njih dobivaju čak 23.000 kuna mjesečno, ali opet imaju problema. 'Mladima je draže otići moliti posao u Njemačkoj'

27.05.2019 u 10:40

Bionic
Reading

Ludbreška tvrtka Inoxmont-VS zapošljava više od stotinu radnika čija je prosječna plaća oko 9000 kuna. Iskusni majstori dobivaju i do 23.000 kuna ili 3000 eura. Unatoč visokim mjesečnim primanjima, nedostaje im radnika

Inoxmont-VS bavi se metalskom djelatnošću: montažom industrijskih postrojenja i opreme, pretproizvodnjom i postavljanjem dijelova strojeva od nehrđajućeg i crnog čelika te drugih materijala, piše Poslovni dnevnik.

Za one koji rade kao montažeri i zavarivači na gradilištima i u otežanim uvjetima tvrtka je uvela beneficirani radni staž, a na godinu dana rada plaća 15 mjeseci mirovinskog i ostalih davanja. Radnici su osigurani 24 sata od nezgoda. Oni koji idu raditi van imaju osigurano stanovanje te prijevoz.

Unatoč svemu tome, u Inoxmontu su suočeni s deficitom radnika. Trenutačno su im otvorene pozicije za zavarivače i cjevare.

U lokalnom bazenu Varaždinske i Međimurske županije, odakle imaju najviše radnika, nema ih dosta, a ni produkcija kadrova u cijeloj Hrvatskoj ne obećava da će ih uskoro biti. Maloljetnici, 15-godišnjaci pred upisom u srednju školu, kao da već vide sebe u inozemstvu i bježe od metalstva, piše Poslovni dnevnik.

'Razgovarali smo s ravnateljem varaždinske strojarske škole - za smjer limar u građevinarstvu upisali su samo šest učenika, oni su jedini u Hrvatskoj upisali taj smjer. Limar u građevini zanimanje je koje je potrebno na svakom gradilištu. U Hrvatskoj se kroz godine osjetno smanjuje broj upisa u strukovna zanimanja. Naravno da onda dolazi do toga da nedostaje kvalificirane radne snage, a to osjetimo i mi. Razgovarali smo i s učenicima koji se školuju za zanimanje CNC operater iz Srednje škole Ludbreg, došli su na Dan otvorenih vrata. Oni su svi do jednog rekli da odmah po završetku školovanja namjeravaju otići iz Hrvatske. Pokušali smo im objasniti da iz škole izlaze bez potrebnih praktičnih znanja. Oni će u Njemačku ili bilo kamo otići pregovarati ne kao ravnopravan partner s poslodavcem, već će ići moliti za posao. Isto tako, koliko god proveli u drugoj zemlji, uvijek će biti stranci', objasnili su direktor i predsjednik Uprave Mladen Vidović te direktor i član Uprave Zlatko Sova.

  • +4
Inoxmont Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Njihov stav prema uvozu radne snage je jasan.

'Treba povećati uvozne kvote ili ih ukinuti, ali to je vatrogasno rješenje. Prvenstveno treba raditi na tome kako ljude motivirati i zaustaviti da ne odlaze trajno iz Republike Hrvatske. Ali na tome moramo raditi svi. Mi dajemo maksimum, osiguravamo dobre uvjete radnicima, ali iza nas mora stati i Vlada.'

Od samog početka 2010. Inoxmont bilježi rast prihoda u prosjeku od 10 posto godišnje. U odnosu na 2017., lani su porasli za osam posto te iznose 64,5 milijuna kuna, a u istom postotku se povećavala i dobit, na oko 3,1 milijun kuna.