RAST OSOBNIH DOZNAKA

Na račune Hrvata iz inozemstva uplaćeno više od pet milijardi eura

09.05.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Velik rast osobnih doznaka iz inozemstva zabilježen je u prošloj godini. Naime, prema podacima HNB-a na račune Hrvata iz inozemstva uplaćeno je čak pet milijardi i 125 milijuna eura. U odnosu na prethodnu godinu to je rast od čak 20 posto i iznosi vrlo visokih 6,7 posto u nacionalnom BDP-u

Dobri uvjeti rada te stabilna i sigurna primanja još su prije 30 godina ponukala građevinara Franju Lazara da karijeru razvije u Austriji. 'Uvjetima rada u Austriji vrlo smo zadovoljni, znači poslodavac ispunjava sve zahtjeve koje je propisala država', kaže Lazar za HRT

Poput njega razmišlja i stotine tisuća Hrvata koji rade u inozemstvu. Vidljivo je to i iz podataka Hrvatske narodne banke (HNB), prema kojima su inozemne osobne doznake u prošloj godini premašile pet milijardi eura. Rastao je i udio osobnih doznaka u BDP-u pa on iznosi čak 7,6 posto. Ekonomisti smatraju da je to karakteristika zemalja s niskim životnim standardom.

'Kao dio mogućeg objašnjenja nameće se i pretpostavka da su domaći radnici na privremenom radu u inozemstvu, zbog izrazitih manjkova kvalificirane radne snage na tržištu rada, ugovorili primjetno povoljnije financijske uvjete rada negoli proteklih godina', poručuju iz HNB-a.

Profesor Drago Jakovčević rekao je za HRT da je glavni razlog tolikom rastu osobnih doznaka iz inozemstva daljnje iseljavanje.

'Vrlo značajan iznos. Tko zna što bi bilo da mi nemamo tako brojno iseljeništvo. Kao što vi znate, to svi znaju i nije tajna da je iz Hrvatske iselilo u proteklih 10 godina preko 400 tisuća mladih, obrazovanih, kvalificiranih ljudi.

Oni su financijski moćni i pomažu svoje obitelji, roditelje, braću, sestre, rodbinu itd., kaže. Nije tajna da je Hrvatska po visini plaća pri dnu u Europskoj uniji. A sada, ulaskom u Schengen, migracije radnika unutar tog prostora postaju lakše i brže nego ikad prije', ustvrdio je.