Habeck paušal

Nevjerojatno što naplaćuju njemački ugostitelji – nova taktika razljutila mnoge

09.05.2023 u 08:46

Bionic
Reading

Burger bar u Bavarskoj početkom godine uveo je 'Habeck paušal'. S obzirom na visoke troškove energije, sve više restorana naplaćuje dodatnu naknadu po gostu, pišu njemački mediji. Dodatna naknada ovisi o ugostiteljskom objektu i iznosi od 1,50 do dva eura

Poznati njemački televizijski kuhar i njegov otac naplaćuju svojim gostima energetski paušal u iznosu od 1,50 eura u svom restoranu u Hamburgu – i čine to od prošlog listopada, navode njemački mediji.

Facebookom sada kruži račun kupca koji je za obrok s pet osoba morao izdvojiti 7,50 eura za navedeni paušal. Mnogi su gosti ljuti zbog paušala za energiju, no čini se da to ugostitelje ne brine previše, piše Fenix.

'Habeck paušal' od dva eura

'Sada plaćamo dvostruko više energiju nego prije. Imam povećanje troškova više od 100 posto. Ako vam se ne sviđa, ne morate više dolaziti', rekao je otac poznatog kuhara. Istaknuo je da su na jelovnicima i ulaznim vratima navedene informacije o dodatnim troškovima za energiju.

Cijene energije doista su brzo porasle prošle godine zbog rata u Ukrajini. Njemačka uvelike ovisi o ruskom plinu i sada se mora prebaciti na mnogo skuplje alternative.

To posebno šteti energetski ovisnim sektorima – poput gastronomije. Zbog toga su neki restorani u Bavarskoj i Donjoj Saskoj prošle godine uveli nadoplatu za troškove energije.

Burger bar u Bavarskoj od početka godine od svojih gostiju traži dodatna dva eura za 'Habeck paušal'. Paušal je nazvan po njemačkom ministru gospodarstva Robertu Habecku (Zeleni), kojeg mnogi smatraju neposrednim krivcem za veće cijene energije.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Obavijest o paušalu mora biti istaknuta

Generalna direktorica Njemačke udruge hotela i restorana (Dehoga) u Donjoj Saskoj izjavila je prošle godine za njemačke medije da postoji razumijevanje za uvođenje paušala.

Kazala je da dvije trećine članova udruge imaju egzistencijalne strahove te moraju pronaći način da ublaže cijene.

No gosti moraju biti unaprijed upoznati s paušalom za energiju u restoranu.

'To mora biti ranije rečeno i vidljivo čim uđete u restoran', rečeno je iz spomenute udruge.