NOVA GODINA, STARI IZAZOVI

Možemo li u 2023. očekivati nestašicu ovih osam namirnica?

13.01.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Odlazak u trgovinu u ovo krizno vrijeme zahtijeva dugotrajne pripreme, jer ulaskom trgovinu slijedi novi šok s rastom cijenama kakvom već dgo nismo svjedočili. Naposljetku se vraćamo kući, kako to volimo reći, 'potrošivši puno, a kupivši ništa', pa ni pola s popisa s kojim smo u dućan zakoračili, a sve to po dvostruko većoj cijeni

Krizna se situacija nije puno promijenila od 2022. godine, jer nas more iste brige, inflacija, rat u Ukrajini i problemi u lancima opskrbe, a naposljetku i briga kojih će artikala u trgovini nedostajati ovaj tjedan i koliko će njihove cijene rasti. To je pogotovo osjetno u Hrvatskoj ulaskom u eurozonu, kad se lome koplja između trgovaca i Vlade oko podizanja cijena i niza poskupljenja.

Pred nama je još jedna turbulentna godina, tvrdi EatThis, koji je popisao artikle čijoj bismo nestašici mogli svjedočiti u 2023.

Govedina

U 2022. stočari i farmeri suočili su se s raznim poteškoćama zbog rekordnih vremenskih nepogoda. Teksas, najveći proizvođač govedine SAD-u, bio je pogođen ekstremnom sušom većinu ljetnih mjeseci. Mnogi stočari bili su prisiljeni rasprodati znatnu količinu svoje stoke ranije nego što se očekivalo, što je uzrokovalo eskalaciju klanja u drugoj polovici godine.

Ali kako se te zalihe crpe, vjerojatno će nastupiti vrijeme viših cijena i sve manje dostupnosti govedine prije nego što stočari mogu ponovno naseliti svoja stada i ispraviti štetu koja je učinjena.

Šampanjac

Svjetski mediji pišu o mogućoj nestašici šampanjca, za kojim je potražnja vrtoglava porasla pretprošle godine, nakon snažnog pada prodaje na vrhuncu pandemija 2020. godine.

Proizvođači su se borili da održe korak, a problem je tim postao veći ograničenjem proizvodnje koje je postavio Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), na 25 posto ispod onog prije pandemije.

Suša i loše vrijeme tijekom prošle godine diljem Kalifornije, kao i regije Champagne u Francuskoj, dodatno su na to utjecali. A s obzirom na to da je mnogim vrstama šampanjca potrebno oko 15 mjeseci pa sve do četiri godine za pripremu, moglo bi proći dosta vremena dok se proizvodnja ne vrati na pravi put.

Salata

Kontinuirana nestašica zelene salate najprije je pogodila restorane, ali je sada prešla na police trgovina mješovitom robom, povećavajući troškove i gušeći zalihe. U studenom je cijena zelene salate skočila gotovo 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema Indeksu potrošačkih cijena.

Probleme sa salatom izazvala je, među ostalim, bolest koja se zove impatiens necrotic spot virus (INSV), koju prenose insekti i često rezultira smrću zaražene biljke. Tome posebno svjedoči SAD, gdje se bolest brzo proširila kalifornijskom dolinom Salinas, glavnim proizvođačem s gotovo 50 posto ukupne proizvodnje salate u zemlji, te uništila više od 80 posto usjeva u tom području 2022.

Međutim prema Business Insideru, očekuje se da će se ozbiljnost problema smanjiti početkom 2023. kada budu dostupni drugi, zdraviji usjevi salate iz regija poput Arizone i južne Kalifornije.

Konzervirana hrana

Na početku pandemije, porast broja ljudi koji su panično kupovali konzerviranu hranu i pili više pića u limenkama kod kuće dovela je do neočekivanog porasta potražnje, i još uvijek osjećamo posljedice i u 2023.

Određene vrste konzervirane hrane pa sve do piva u limenkama navodno je sve teže pronaći i još uvijek su sve skuplje. Problemi u opskrbnom lancu nastavljaju se i ove godine, a došlo je do nestašice ugljičnog dioksida, što je ugrozilo i pivsku industriju diljem svijeta.

Suncekrotovo i palmino ulje

Ulje za kuhanje, poput suncokretovog i palminog, je nešto što većina nas koristi svaki dan, što ovu nestašicu čini posebno zabrinjavajućom. Slično priči o gnojivima, kruhu i drugim proizvodima na bazi žitarica 2022., rat u Ukrajini igra veliku ulogu u sve manjoj ponudi ove kuhinjske potrepštine.

Ukrajina je veliki proizvođač sjemena suncokreta i ulja, a proizvela je gotovo 50 posto svjetske opskrbe kojom se trguje u 2020., prema Institutu Brookings. Sve dok traje sukob Ukrajine i Rusije, malo je vjerojatno da će se suncokretovo ulje pomaknuti s popisa ugroženih proizvoda.

Indonezija, najveći svjetski proizvođač palminog ulja, donijela je politiku počevši od 1. siječnja, koja postavlja stroža ograničenja na izvoz palminog ulja kako bi održala domaće zalihe.

Pekarski proizvodi

Dok rat traje, nestašice kruha i mnogih drugih proizvoda od pšenice, uključujući brašno, žitarice i pekarske proizvode, također su velik problem. Ukrajina i Rusija zajedno proizvode oko 30 posto svjetskog pšenice, a ruska invazija sada ozbiljno ometa proizvodnju i crpi zalihe koje su ionako bile ograničene.

Zbog toga je cijena kruha u prošloj godini porasla 15,7 posto, prema Indeksu potrošačkih cijena. Slijedili su žitarice i pekarski proizvodi sa skokom od 16,4 posto, a brašno i ostale mjšavine zabilježili su nevjerojatan skok od 24,9 posto.

Kukuruz

Usjevi kukuruza na srednjem zapadu SAD-a izdržali su tešku sezonu 2022. punu visokih temperatura, jakih oluja i štetočina poljoprivrednih kultura. Oko kolovoza su stručnjaci otkrili da su mnogi usjevi uništeni. Države. uključujući Illinois, Indianu, Ohio, Nebrasku i Južnu Dakotu, pokazivale su siromašne prinose koji su zaostajali za brojevima iz prethodne godine. Iako su Sjedinjene Države najveći svjetski proizvođač kukuruza, ograničeni izvoz iz drugih zemalja poput Brazila i Ukrajine tijekom ove vegetacijske sezone bio je dodatak na postojeći problem.

No, prema Reutersu, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a objavilo je preliminarne prognoze koje pokazuju povećanje sadnje i kukuruza i pšenice za sezonu 2023. do 2024. godine. Bude li sve išlo po planu, proizvodnja kukuruza trebala bi se oporaviti.

Naranče

Kad je uragan Ian protutnjao Floridom u rujnu, mnoga stabla naranči postala su žrtve oluje. Kao rezultat toga, očekuje se da će proizvodnja naranči u državi Sunshine State pasti za 51 posto u vegetacijskoj sezoni 2022.-2023. pasti na samo 20 milijuna kutija naranči, prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a. To bi bila najniža proizvodnja Floride od 1936.

I loše vrijeme nije jedina ili najrazornija sila koja je 'istisnula život' iz poslovanja s narančama na Floridi. Bolest zvana ozelenjavanje agruma također je harala usjevima Floride tijekom posljednjih nekoliko godina.

'Gubici od uragana uglavnom su nadoknadivi, ali veći problem su bolesti', rekla je za Bloomberg Judy Ganes, stručnjakinja za industriju citrusa i predsjednica J Ganes Consulting LLC. Ovi problemi su se povećali, podižući cijene i ugrožavajući opskrbu slatkog voća i njegovih nusproizvoda, uključujući omiljeno piće mnogih: soka od naranče.