EKONOMISTI O VLADINIM MJERAMA

Model B kasni, a C je 'totalna katastrofa'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 16.04.2010 13:37
  • Objavljeno 16.04.2010 u 12:13
Jadranka Kosor i Ivan Šuker broš leptir

Jadranka Kosor i Ivan Šuker broš leptir

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) održat će danas prvu aukciju jamstvenih kvota u sklopu modela B. Banke će se u prvom krugu nadmetati za iznos od 200 milijuna kuna, a većinom od tog novca, plan je Vlade, trebali bi se financirati novi projekti

Prva aukcija u sklopu modela B, odnosno jamstvenog fonda trebala se održati i ranije, ali je otkazana zbog slabog interesa poduzetnika. Za ekonomske analitičare to nije iznenađenje, jer se u vrijeme slabe likvidnosti i loših srednjoročnih prognoza za gospodarski rast malo tko usudi ulaziti u nove investicije.

Za model B dvije milijarde kuna

Od 200 milijuna kuna ponuđenih na prvoj aukciji u sklopu modela B, sto milijuna kuna odnosi se na jamstva za kredite ročnosti od tri do pet godina, a sto milijuna kuna za kredite ročnosti od pet do deset godina.

U oba slučaja država na sebe preuzima najviše 50 posto rizika, a prednost u dobivanju kvote imat će banke koje preuzmu viši stupanj rizika i ponude nižu kamatnu maržu na kredite za koje se traži jamstvo.

U 2010. Vlada je za jamstveni fond namijenila dvije milijarde kuna.

Poduzetnici ne žele riskirati

'Naš pravni sustav ne može garantirati da netko može uredno naplatiti svoja potraživanja. U općoj pošasti neplaćanja računa poduzetnici ne žele dizati nove kredite. Dok je to tako, teško je očekivati snažnije efekte vladinih modela na gospodarstvo', kaže Josip Tica, profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Sličnog mišljenja je i Hrvoje Stojić, glavni analitičar Hypo banke koji upozorava na nedavni govor guvernera HNB-a Željka Rohatinskog iz kojeg se da iščitati da je središnja banka nezadovoljna dosadašnjim efektima vladinih modela.

'Između redova guverner je poručio da novac odlazi onim tvrtkama koje su generirale krizu, a ne poduzetnicima koje bi nas iz nje mogli izvući. Ipak, mora se priznati, da je Vlada poticanjem kreditne aktivnosti utjecala na smanjenje kamatnih stopa što nije zanemarivo', kaže Stojić.

Model C 'totalna je katastrofa'

Jučer predstavljeni novi model C, program pomoći tvrtka u dugogodišnjim problemima, za ekonomiste je najproblematičniji, jer podrazumijeva nova ulaganja u tvrtke koje desetljećima, uz brojna restrukturiranja, bilježe samo gubitke. Najizravniji je bio profesor Tica za kojeg je to 'totalna katastrofa'

'Nastavljamo u hrvatskom stilu! Da smo novcem potrošenim, svih ovih godina, na restrukturiranje gubitaša kupili neku dionicu, sada bi pola države živjelo od dividende. Vlada nema hrabrosti da pusti ta poduzeća do umru prirodnim putem, već se brine za trule i uvele biljke nauštrb zdravih', kritičan je Tica.

Za ekonomista Gustu Santinija, model C samo je nastavak istiskivanja tržišta i davanja još većeg značaja politici. I kad se izrade novi planovi restrukturiranja problematičnih tvrtki, pitanje je, kaže Santini, tko će dati garanciju da će ti planovi i stvarno uspjeti.

'Jasno je da će onda ponovo glavnu riječ voditi političari, što nas je i dovelo u sadašnju situaciju', siguran je Santini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi