OHRABRUJUĆE PROGNOZE

MMF: Rast BDP-a u BiH ubrzava, inflacija se smanjuje

19.03.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će gospodarski rast u BiH ove godine biti dvostruko veći nego u 2023. dok će se inflacija prepoloviti no upozorava i na rastuću opasnost od proračunskog deficita i preveliku javnu potrošnju koji mogu ugroziti održivi razvoj.

Šefica misije MMF za BiH Alina Iancu kazala je u utorak novinarima u Sarajevu kako je procjena da će bruto domaći proizvod (BDP) s 1,8 posto u 2023. porasti na 2,5 posto u ovoj godini.

"Ohrabrujuće je i to što inflacija u BiH nastavlja opadati pa bi ona sa 6,1 posto u 2023. sada trebala biti prepolovljena na tri posto", kazala je Iancu.

Analitičare MMF-a ipak brine to što su u BiH kamatne stope i dalje preniske kao i to što oba entiteta nakon nekoliko godina ponovo bilježe proračunski deficit.

"Rastuće potrebe za financiranjem vlada teško je zadovoljiti", upozorila je šefica misije MMF-a dodajući kako je sada najvažnije obnoviti fiskalnu održivost i to prije svega hitnim ograničavanjem tekuće potrošnje, a pri tom očuvati investicijska ulaganja.

Kazala je i kako je nužno nastaviti i ubrzati provedbu reformi kako bi se deficit postupno smanjivao, a vlasti se istodobno trebaju pripremiti za nepredviđene okolnosti u kojima ne bi imali dovoljno novaca za financiranje svojih potreba.

Strukturalne reforme, kako je istaknula Iancu, nužne su za ubrzani rast i usklađivanje sa standardima EU, a to je ujedno najbolji način za suočavanje s demografskom krizom odnosno velikim odljevom radne snage s kojim je BiH suočena.