ISTOČNA EUROPA POSEBNO RANJIVA

MMF predviđa dulju recesiju

17.04.2009 u 13:15

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira dugotrajniju i dublju globalnu recesiju, spori i slabi oporavak, te slabi dotok kapitala u gospodarstva u nastajanju koji će pogoditi istočnu Europu

"Aktualna recesija vrlo će vjerojatno biti neuobičajeno duga i ozbiljna a oporavak spor", zaključuje MMF u objavljena prva dva poglavlja iz polugodišnjih Svjetskih gospodarskih prognozi.

Multilateralna institucija nije, međutim, iznijela pojedinosti vezane uz trajanje oporavka u svjetskom gospodarstvu pogođenom prvom recesijom u posljednjih šest desetljeća.

"Postoji tračak nade da pritisak popušta", kazao je Stephan Danninger, ekonomist MMF-a, na tiskovnoj konferenciji.

No, ustvrdio je da će svaki pomak nabolje tek podrazumijevati da će se umjesto "ekstremnih razina" pritisaka moći govoriti o "vrlo visokim razinama" pritisaka u gospodarstvu.

MMF napominje da su njegovi istraživači promatrali obrasce gospodarskih ciklusa u 21 razvijenom gospodarstvu u razdoblju od 1960. do danas.

Analiza je pokazala da se mjere fiskalnih poticaja čine "posebno učinkovitima" za privođenje recesije kraju, dok monetarna politika, kao i smanjenje poreza, može pomoći kraćem trajanju recesije, no s manjom učinkovitošću.

U Sjedinjenim Državama postoje dokazi negativne povratne sprege između cijena imovine, kredita i ulaganja, kaže se dalje u izvješću.

U ostatku svijeta, kako tumače, aktualne su recesije uvelike sinkronizirane, što dodatno smanjuje izglede za početak normalnog oporavka.

Financijska kriza koja je počela u rujnu lani nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers nije ostala ograničena samo na razvijena gospodarstva već je zahvatila i ostatak svijeta.

MMF je upozorio da bi slabiji dotok kapitala u gospodarstva u nastajanju mogao biti dugotrajniji, s obzirom na probleme sa solventnošću s kojima se suočavaju razvijena gospodarstva, izvor značajnih financijskih sredstava za gospodarstva u nastajanju.

Istočnoeuropska gospodarstva u nastajanju posebno su ranjiva, s obzirom na veliku prisutnost zapadnoeuropskih banaka u financijskim sektorima i gospodarstvima te regije. "S obzirom na njihovu veliku izloženost, gospodarstva u nastajanju mogla bi biti snažno pogođena", navodi se u izvješću.

MMF također ističe potrebu globalne koordinacije u suzbijanju krize i obuzdavanju financijskih previranja.

"Potreban je koordinirani odgovor razvijenih i zemalja u razvoju kako bi se spriječilo daljnje izbijanje i širenje financijskih pritisaka", poručuje MMF. "Smanjenje ranjivosti pojedinih zemalja ne može gospodarstva u nastajanju zaštititi od financijskih šokova u razvijenim gospodarstvima".

Prva dva poglavlja iz proljetnog izdanja Svjetskih gospodarskih prognoza, usredotočena na oporavak od recesije i širenje financijskih pritisaka iz razvijenih u gospodarstva u razvoju, objavljena su nekih tjedan dana pred početak redovnog proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu od 25. do 26. travnja.

Čini se da sumorne ocjene iz navedenih poglavlja signaliziraju značajnije snižavanje prognozi u sklopu MMF-ovih Svjetskih gospodarskih prognozi, čija je objava najavljena za 22. travnja.