NOVI POČETAK

Mljekaru Staro Petrovo Selo preuzimaju kooperanati

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 03.05.2010 13:45
  • Objavljeno 03.05.2010 u 13:14
Mljekara Staro Petrove Selo

Mljekara Staro Petrove Selo

Izvor: Cropix / Autor: Željko Mužević / CROPIX

Višegodišnja agonija Mljekare Staro Petrovo Selo u stečaju ovih bi dana konačno trebala biti okončana. Najstarija hrvatska mljekara uskoro će postati prva mljekara u Hrvatskoj koju su preuzeli njezini kooperanti. Od ukupno 500 kooperanata, kojima mljekara duguje oko 5,5 milijuna kuna, mljekaru će preuzeti najvećih 26 kooperanata okupljenih u poljoprivrednu zadrugu

'Ovakav se model već pokazao uspješnim u nekim zemljama EU-a, gdje su mljekare, nakon što su ih preuzeli kooperanti, vrlo brzo stale na zdrave noge i počele pozitivno poslovati. Naš glavni cilj je da se proizvodnja poveća te da najstarijoj hrvatskoj mljekari vratimo stari sjaj i ugled koji je imala zahvaljujući svojim proizvodima. Planirani kapacitet je 15.000 litara mlijeka dnevno, a jedna od prvih promjena koju bismo uveli je intenziviranje maloprodaje. To ne znači da ćemo u potpunosti izbjegavati prodaju u velikim trgovačkim lancima, ali ćemo svakako pokrenuti i vlastitu maloprodaju. Konkretno, planiramo otvoriti vlastite prodavaonice u kojima će se po popularnim cijenama prodavati svježi proizvodi mljekare. Zasad je u planu otvaranje 10 do 15 takvih prodavaonica u većim hrvatskim gradovima', izjavio je za tportal Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, dodajući da su podršku ovom projektu dali svi kooperanti i radnici mljekare, ali i ministar Čobanković i Sindikat PPDIV-a.

Najavljeno preuzimanje mljekare od strane kooperanata značilo bi spas u zadnji čas za 40-ak radnika mljekare Staro Petrovo Selo u stečaju kojima 7. svibnja ističe otkazni rok, ali i za petstotinjak kooperanata kojima bi nakon preuzimanja mljekare konačno trebao biti isplaćen novac za isporučeno mlijeko. Riječ je o ukupno 5,5 milijuna kuna duga prema kooperantima, dok se ukupni dug mljekare prema bankama, kooperantima i radnicima, procjenjuje na preko 30 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi