BORBA S BIROKRACIJOM

Mislili ste da je odzvonilo državnim biljezima? Varate se

29.09.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Novi zakon o upravnim pristojbama, koji je na snazi od početka godine, trebao je pojednostaviti plaćanje upravnih pristojbi. Mediji su tada najavljivali da je končano odzvonilo državnim biljezima što nepotrebno kompliciraju život građanima pred šalterima državnih službi

Provjerili smo kako devet mjeseci nakon uvođenja novih zakonskih rješenja funkcionira plaćanje pristojbi i je li došlo do revolucionarnih promjena?  

Zakonskim izmjenama omogućeno je građanima da pristojbe u vrijednosti manjoj od 100 kuna, koje su se ranije obvezno plaćale u biljezima, podmiruju uplatom na račun. Pritom biljezi, putem kojih država prikupi oko 50 milijuna kuna godišnje, ostaju u upotrebi kao dodatna mogućnost. 

Dakle intencija je bila da se pojednostavi postupak te građanima omogući brzo i jednostavno podmirivanje računa za usluge državne administracije.  

Bivši ministar Vlaho Orepić svečano otvorio novi šalter za upravne poslove u II. policijskoj postaji na Črnomercu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović/PIXSELL

No, unatoč bombastičnim najavama, u praksi se malo toga promijenilo. U većini slučajeva, kada je cijena pristojbe ispod 100 kuna, državni službenici građane i dalje šalju po biljege.

Potvrdio nam je to vjerni čitatelj koji je ovih dana u policiji produžavao prometnu dozvolu. Kada je želio platiti pristojbu na šalteru, službenica mu je ljubazno poručila da to nije moguće i uputila ga na obližnji kiosk po biljege.

Naime, zakonska formulacija da se pristojbe podmiruju uplatom na račun ne znači to da ih možete platiti gotovinom ili karticom na šalteru, kao što je uobičajeno kad koristite bilo kakvu uslugu izvan nadležnosti državne uprave.

Zakonskim izmjenama država nam je ustvari samo omogućila to da i sitne pristojbe možemo platiti tako da ispunimo uplatnicu sa svim potrebnim elementima, platimo pristojbu na pošti ili putem e-bankarstva te donesemo dokaz o uplati, što je jednako nepraktično kao i upotreba biljega.

Tako su famozni državni biljezi, uvedeni još u Austro-Ugarskoj, još jednom preživjeli pokušaj modernizacije državne uprave.