u nadolazećim godinama

Mastercard mijenja pravila plaćanja, neke stvari odlaze u prošlost

18.06.2024 u 12:26

Bionic
Reading

Plaćanje putem interneta moglo bi se u nadolazećim godinama potpuno promijeniti

Počevši od 2030. godine, Mastercard više neće zahtijevati od Europljana da ručno unose brojeve svojih kartica, bez obzira koju platformu ili uređaj koriste.

Mastercard će do 2030. godine sve kartice koje izdaje na svojoj mreži u Europi tokenizirati.

Drugim riječima, umjesto 16-znamenkastog broja kartice koji smo svi navikli koristiti za transakcije, zamijenit će se nasumično generiranim 'tokenom', piše CNBC.

Tvrtka kaže da surađuje s bankama, fintech tvrtkama, trgovcima i drugim partnerima na postupnom ukidanju ručnog unosa brojeva kartica, koje će zamijeniti pristupni ključevi, a čime će se osigurati zaštita od rastućih pokušaja prevare.

Također, moći će se koristiti i biometrijska autentifikacija, poput otiska prsta.

Prema tvrtki za istraživanje tržišta Juniper Research, očekuje se da će gubici od prijevara s internetskim plaćanjem doseći više od 362 milijarde dolara na globalnoj razini u sljedećih pet godina.

Tokenizacija

Prihvaćanje tokenizacije, kaže Mastercard, raste po stopi od 50% svake godine i sada osigurava oko 25% svih transakcija e-trgovine na globalnoj razini u svojoj mreži.

Mastercard je rekao da uvodi promjenu u Europi budući da je kontinent već dugo predvodnik u inovacijama plaćanja, kao što su beskontaktno plaćanje i internetsko bankarstvo.

'U Europi smo vidjeli da tokenizacija uzima maha u cijelom ekosustavu, pogodnost i smanjene stope prijevare prodaju je same od sebe', rekla je u izjavi Valerie Nowak, izvršna potpredsjednica za proizvode i inovacije u Mastercard Europe.

'Uvjereni smo da je postizanje ove vizije do 2030. dobitna za kupce, trgovce i izdavatelje kartica.'