VILLA DUBROVNIK

Mirovinski fondovi kupili jedan od najluksuznijih dubrovačkih hotela

11.08.2021 u 15:59

Bionic
Reading

Turska Dogus grupa prodala je luksuzni hotel Villa Dubrovnik, a većinski vlasnički udjel stekla je grupa domaćih mirovinskih fondova, koji su putem Zagrebačke burze najavili ponudu za preuzimanje preostalih dionica

Osam mirovinskih fondova kojima upravlja investicijsko društvo Erste d.o.o. (ERSTE Plavi obvezni mirovinski fond kategorije A, ERSTE Plavi obvezni mirovinski fond kategorije B,Expert dobrovoljni mirovinski fond, Zatvoreni dobrovoljni cestarski mirovinski fond, Erste zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond, Nestle zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond, Policijski zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond i Pošta zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond) steklo je većinski udjel od 89,6 posto u kompaniji Villa Dubrovnik sklapanjem ugovora o kupnji s dosadašnjim većinskim vlasnikom Dogus grupom.

Riječ je o jednom od najluksuznijih dubrovačkih hotela, smještenom u vrtu s pogledom na grad i na Lokrum, malo iznad klasičnih dubrovačkih hotela Excelsior i Argentina.

Prodaja dubrovačkog hotela dio je dezinvesticijske strategije turske Dogus grupe, koja traži kupca za niz svojih luksuznih hotela u Europi i Turskoj.

Kako su ovom transakcijom mirovinski fondovi neposredno stekli dionice Ville Dubrovnik koje prelaze prag od 25 posto dionica, za njih je sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje dubrovačke tvrtke.

Ponuditelji će, u roku propisanom odredbama Zakona, objaviti ponudu za preuzimanje Ville Dubrovnik, a po odobrenju objavljivanja ponude za preuzimanje od strane Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), navodi se u objavi na Burzi, u kojoj se ne navodi vrijednost transakcije.

Dionice Ville Dubrovnik su u drugoj polovici lipnja ove godine uvrštene na Zagrebačku burzu.

Temeljni kapital te hotelsko-turističke tvrtke iznosi nešto više od 83 milijuna kuna, a podijeljen je na 830.019 redovnih dionica, nominalne vrijednost 100 kuna.