šef ids-a

Miletić: Uključiti Vladu i osigurati nastavak proizvodnje u Kanfanaru

19.06.2020 u 14:48

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u petak je izjavio da se mora postići dogovor u koji bi bila uključena Vlada, kako bi se osigurao nastavak proizvodnje u pogonu British American Tobacco-a (BAT-a) u Kanfanaru

"Mora se postići dogovor između proizvodnje i Vlade kako ne bi došao u pitanje nastavak poslovanja BAT-a u Istri, imajući u vidu koliko nam je danas proizvodnja bitna", izjavio je Miletić.

Povod za tu izjavu je informacija kako BAT kao vlasnik tvornice cigareta u Kanfanaru razmišlja o napuštanju Hrvatske, što bi dovelo u pitanje oko 500 radnih mjesta.

"Sve nas je uznemirila ta informacija. Imao sam priliku nedavno posjetiti tvornicu i vidjeti o kako se kvalitetnoj tvornici radi i kako veliki broj ljudi tamo ima svoje kvalitetno radno mjesto. U ovom slučaju pričamo o proizvodnji i izvozu i naš je stav vrlo jasan: mora se postići dogovor između proizvodnje i Vlade kako ne bi došao u pitanje nastavak poslovanja BAT-a kod nas u Istri", istaknuo je Miletić.

Dodao je kako se upravo u zadnje vrijeme vidi koliko nam je proizvodnja bitna.

"Siguran sam kako postoji rješenje. Potrebna je samo dobra volja Vlade i uvjeren sam da će do toga doći", poručio je Miletić.

U medijima se ovih dana pojavila neslužbena informacija da BAT namjerava ugasiti proizvodnju u Tvornici duhana Rovinj i preseliti je iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu.

Iz BAT-a su kratko poručili kako "BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija".

Neslužbeno se doznaje kako su čelnici BAT-a nezadovoljni poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj i povećanjem trošarina na cigarete.

BAT je preuzeo TDR od Adris grupe u rujnu 2015. godine.

Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku.

Transakcija je iznosila 505 milijuna eura.

Ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.