najveći strani ulagač u hrvatsku

BAT razmišlja o zatvaranju tvornice cigareta u Kanfanaru u kojoj radi oko 500 ljudi

18.06.2020 u 13:56

Bionic
Reading

Jedan od najvećih stranih investitora u Hrvatskoj, poznati British American Tobacco (BAT), koji je prije pet godina, za cijenu od 505 milijuna eura, kupio Tvornicu duhana Rovinj (TDR) mogao bi otići iz Kanfanara

Iz samog kruga tvornice, od brojnih radnika upućenih u trenutnu situaciju, piše Glas Istre, saznao da se pribojavaju mogućeg raspleta koji bi značio zatvaranje uspješne tvornice cigareta.

U kompaniji službeno ništa ne žele komentirati, poručuju tek da 'kontinuirano rade evaluaciju proizvodnih lokacija'. Zbog svega toga među radnike se uvukao strah i nesigurnost, posebno nakon što je, navodno, pokrenuta prva faza priprema za zatvaranje jedne od najljepših tvornica u ovom dijelu Europe, a u kojoj je zaposleno oko 500 osoba.

Ovih dana navršava se pet godina moratorija na zatvaranje tvornice koji je Adris grupa ispregovarala prilikom prodaje kompanije BAT-u.

Iako je od tada tvornica u Kanfanaru stalno rasla s proizvodnjom, utrostručila proizvodne kapacitete, izvozila na više od 20 tržišta i postala važna BAT-ova tvornica u Europi, izgleda kako BAT u Hrvatskoj nikako nije mogao stvoriti okruženje koje bi bilo poticajno za tu proizvodnju i ostanak u Hrvatskoj. BAT je posljednjih godina i javno reagirao na kontinuirano povećanje trošarina na cigarete, preko zahtjeva Europske unije, upozoravajući na sve veći problem crnog tržišta, ali i narušavanja domaćeg tržišta koje domaće proizvođače stavlja u lošiji položaj. Upravo u ovome leže razlozi nezadovoljstva BAT-a određenim okolnostima poslovanja u Hrvatskoj, zbog čega preseljenje tvornice postaje i više nego aktualno, piše Glas Istre.

BAT u Hrvatskoj, osim tvornice u Kanfanaru, ima proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji te maloprodajni lanac Inovine, što su sve prije pet godina preuzeli od Adrisa. TDR su platili 505 milijuna eura, što je i dalje najveće strano ulaganje u Hrvatsku. U Hrvatskoj direktno zapošljavaju 1.600 ljudi, i to sve s dobrim primanjima, a otkupom duhana direktno podržavaju više od 500 seoskih gospodarstava u siromašnom podravskom i slavonskom kraju. BAT je, globalno, jedna od najvećih multinacionalnih kompanija.

Nakon kupnje TDR-a, u BAT-u su započeli veliki investicijski ciklus u kojem, kako su slikovito opisali čelnici kompanije za medije, „nema vijka koji nije odvrnut“, a u proizvodnju je investirano dodatno oko 60 milijuna eura. Rezultat je jedna od najmodernijih tvornica u Europi. Više od 80 posto proizvodnje namijenjeno je za izvoz, najviše na tržišta EU članica.

BAT je nastao 1902. godine partnerstvom britanske kompanije Imperial Tobacco Company i američke kompanije American Tobacco Company. Danas je jedna od najvećih multinacionalnih kompanija, s više od 90.000 zaposlenika diljem svijeta. U 2019. godini kompanija je zabilježila prihode od 25,8 milijardi britanskih funti, što predstavlja više od polovice BDP-a Hrvatske, uz preko 9 milijardi britanskih funti operativne dobiti, što znači da bi za samo 4 godine kompanija zaradom mogla otplatiti kompletan inozemni dug Hrvatske.