javljaju mediji

Merkel Trumpu nudila milijardu dolara 'ispod stola' za dovršenje Sjevernog toka 2?

10.02.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Polaganje cijevi na danskom dijelu trase kontroverznog i zamalo dovršenog rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2 nastavljeno je ovih dana i trebalo bi biti dovršeno do kraja travnja, javljaju njemački mediji. Njemačke vlasti i dalje inzistiraju na dovršetku izgradnje tog plinovoda, unatoč američkim sankcijama koje ga pokušavaju zaustaviti.

Novi predsjednik njemačke vladajuće stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet prošloga je tjedna izjavio da Njemačka ne smije odustati od Sjevernog toka 2 u znak prosvjeda protiv ponašanja Rusije u slučaju Alekseja Navaljnog, ruskog oporbenjaka i blogera kojeg je režim najprije pokušao ubiti u atentatu vojnim otrovom novičokom, a potom ga je strpao u zatvor kad se Navaljni, poslije oporavka u Njemačkoj, odvažio vratiti u svoju domovinu, piše Večernji list.

Laschet smatra da taj slučaj Navaljnog ne treba povezivati s, kako kaže, privatnim gospodarskim projektom kakav je novi plinovod za plin iz Rusije. 'Mislim da je to dno političke kulture kada se umjesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišeji', rekao je Laschet za agenciju Reuters.

No, iako se svi vodeći njemački političari – od kancelarke Angele Merkel i predsjednika države Frank-Waltera Steinmeiera do novog šefa CDU-a Lascheta i SPD-ovih političara u Vladi i Bundestagu – trude naglasiti da je Sjeverni tok 2 privatni ekonomski, a ne državni projekt, te da država slijedom toga nema što odlučivati o njegovu zaustavljanju zbog (geo)političkih razloga, jedan potez njemačke vlade pokazuje suprotno.

novi moment

Gazprom planira završiti dansku rutu Sjevernog toka 2 u travnju

olaganje cijevi plinovoda Sjevernog toka 2 u danskim teritorijalnim vodama trebalo bi biti dovršeno u travnju, rekao je investitorima prema ruskim medijima glasnogovornik ruskog plinskog diva Gazproma.

"Izgradnja plinovoda u danskim vodama nastavlja se. To je glavni segment koji još nije dovršen a vjerojatni je rok završetka njegove gradnje travanj 2021.", rekao je investitorima u utorak prema izvješću agencije Tass Anton Demčenko. Gazprom je spreman dovršiti projekt, rekao je. "Gradnju ćemo dovršiti i plinovod otvoriti u planiranom roku."

Ruska tvrtka predvodi konzorcij energetski tvrtki koje grade plinovod a uključuju francuski ENGIE, austrijski OMV, britanski Shell i njemačke Uniper u Wintershall Deau. Plinovod bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu preko Baltičkog mora, na 110 milijardi prostornih metara, a već je dugo predmet spora između Rusije i SAD-a koji smatra da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu i želi povećati prodaju vlastitog plina.

Plinovodu se protive i neke europske zemlje, ponajprije Poljska, a Ukrajina ga kritizira ponajprije zato što će preusmjeriti pošiljke ruskog plina na drugu trasu i lišiti je tranzicijskih naknada. Sredinom siječnja Gazprom je u prospektu za izdanje eurskih obveznica priznao probleme, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.

"U realizaciji naših velikih međunarodnih projekata, poput plinovoda Sjeverni tok 2, suočili smo se i možda ćemo se i dalje susretati s rizicima povezanim s promjenama političkih uvjeta u više regija, vezano za takve projekte", napisao je Gazprom u prospektu.

"U iznimnim okolnostima, uključujući politički pritisak, takve promjene mogu rezultirati obustavom ili napuštanjem projekta", dodali su. Trenutno je dovršeno 93 posto projekta, a preostaje polaganje ciljevi na potezu od nekih 120 kilometara, u danskim teritorijalnim vodama.

Već se pisalo o tome kako je njemačka vlada ljetos u tajnosti ponudila tadašnjoj administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uložiti milijardu eura u LNG terminale za uvoz američkog ukapljenog plana, a zauzvrat traži da se ne uvode američke sankcije protiv Sjevernog toka 2.

Sada je objavljen i dokument o tom pokušaju tajnog sporazuma o kupnji mira za ruski plinovod i ta bi objava mogla pokrenuti skandal za Merkeličinu vladu, ali i SPD-ova ministra financija Olafa Scholza, koji je pisao ponudu Amerikancima.

Novinar tabloida Bild Julian Roepcke naziva tu ponudu korupcijom jer njemačka vlada, zaobilazeći parlament, nudi milijardu eura poreznih obveznika Trumpovoj vladi, od koje također traži da zaobiđe proceduru u Kongresu, a sve s ciljem od kojega u konačnici najveću korist ima Putinov režim.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ovih je dana, u intervjuu za Rheinische Post, branio projekt Sjevernog toka 2 tvrdnjom da su dobri energetski odnosi jedan od posljednjih mostova koji Putinovu Rusiju spajaju s Europom. Sugerirao je da ne treba dizati u zrak te posljednje mostove, a pogotovo da to ne treba činiti Njemačka, i podsjetio je na njemačku invaziju na SSSR u II. svjetskom ratu.