BIENVENIDO A ESLOVENIA

Meksikanci postaju suvlasnici Gorenja?

15.11.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Uprava Gorenja pregovara o strateškom partnerstvu s meksičkom multinacionalnom kompanijom Mabe, najvećim latinoameričkim proizvođačem bijele tehnike, objavio je slovenski list Dnevnik pozivajući se na više neslužbenih izvora koji su potvrdili tu vijest

Meksikanci su zainteresirani za vlasnički udio u Gorenju, a dioničari velenjske tvornice postali bi dokapitalizacijom koju će Gorenje predložiti ako pregovori budu uspješno završeni.

Uprava Gorenja na čelu s Franjom Bobincem ponudila je Meksikancima da otkupe veći paket dionica u okviru aktualne dokapitalizacije, ali za to nije bilo dovoljno vremena. Rok za uplatu dionica u trećem krugu dokapitalizacije, u kojem Uprava u suglasnosti s Nadzornim odborom može ponuditi dionice trećim osobama, istječe u utorak, piše Dnevnik.

U prvom krugu aktualne dokapitalizacije drugi najveći vlasnik Gorenja postala je američka Međunarodna financijska korporacija (International Finance Corporation - IFC), članica Grupe Svjetske banke. Slovenska država preko Kada ima u vlasništvu više od 22 posto dionica Gorenja. Hoće li Kad sudjelovati u dokapitalizaciji, znat će se u ponedjeljak, no bez obzira na to izvjesno je da dokapitalizacija neće biti uspješna, navodi Dnevnik. Za to bi Gorenje trebalo prodati 70 posto dokapitalizacijskih dionica.

Grupa Mabe, koja zapošljava 21.000 ljudi i prodaje svoje proizvode u 70 država, prema javno dostupnim podacima lani je prihodovala 3,1 milijardu američkih dolara uz dobit od 288 milijuna dolara. Usprkos krizi koja je snažno pogodila prihode te grupe, Meksikanci su lani od njemačkog Boscha otkupili njegovu brazilsku podružnicu. Tim potezom su dostigli 25-postotni tržišni udio na tržištu najveće latinoameričke države.

U 2005. Mabe je postao vlasnik Camca, najvećeg kanadskog proizvođača bijele tehnike, a već 20 godina je strateški povezan s američkim multinacionalnim divom General Electricom. Kompanije su zajedno u meksičkom San Luis Potosiju izgradile najveću tvornicu štednjaka u svijetu.

Mabe je s kompanijom Fagor 2008. ušao i na rusko tržište.

Na čelu uprave te kompanije je još od 1992. meksički biznismen Luis Berrondo.