globalni poremećaj

Naručujete robu iz Kine? Mogli biste se načekati

  • Autor: S. M.
  • Zadnja izmjena 04.08.2021 16:29
  • Objavljeno 04.08.2021 u 16:29
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu

Pristup jeftinoj proizvodnji kod kuće dao je kineskim tvrtkama prednost u inozemstvu. No to se sada pretvara u problem, jer pandemija i trgovinske napetosti remete međunarodne kanale opskrbe, o čemu smo pisali ovih dana.

Mnoga se roba ne može otpremiti, rekla je Fang Xueyu, potpredsjednica međunarodnog marketinga i generalna direktorica za Aziju i Pacifik u kineskoj tvrtki za kućanske aparate Hisense.

Troškovi otpreme kontejnera popeli su se pet puta s otprilike 3.000 dolara na čak 15.000 dolara svaki, dok im je potrebno otprilike tjedan dana da stignu u Europu, rekla je prošlog mjeseca.

Od zagušenja Sueskog kanala u ožujku do ponovnog pojavljivanja slučajeva Covida oko velikog kineskog izvoznog središta u Guangzhouu u lipnju, logistički poremećaji pogodili su globalnu trgovinu.

"Ono što imate u Europi, ono što imate širom svijeta, ne bih to nazvao kaosom, ali puno poremećaja u logističkom sustavu", rekao je za CNBC Alexander Klose, izvršni potpredsjednik inozemnih operacija u kineskom pokretaču električnih automobila Aiways.

"Tako smo morali ponovno rezervirati smjene, morali smo odgoditi smjene, jer nisu bili dostupni brodovi, nisu bili dostupni kontejneri. To je definitivno utjecalo na nas", rekao je za CNBC.

  • +5
  • +2

Nasukani brod u Sueskom kanalu

Izvor: EPA / Autor: SUEZ CANAL AUTHORITY/HO

Za tvrtku koja svoje automobile proizvodi u Kini i prodaje ih u Europi, Klose je rekao da su prekidi "odložili neke isporuke za dva, tri mjeseca samo zato što su automobili sjedili u luci i nisu se prevozili".

Inozemna potražnja za proizvodima iz Kine ostala je velika. Carinska uprava Kine je priopćila kako je u prvoj polovici godine izvoz u Europsku uniju porastao za 35,9 posto u odnosu na prošlu godinu na 233 milijarde dolara, dok se izvoz u SAD popeo za 42,6 posto na 252,86 milijardi dolara.

No, odgode isporuke označavaju najnoviji izazov s kojim se kineske tvrtke suočavaju u pokušaju dostizanja međunarodnih tržišta.

Hisense planira dodatne akvizicije kako bi doskočio problemima s logistikom

Hisense planira dodatne akvizicije kako bi doskočio problemima s logistikom

Izvor: Profimedia / Autor: DAVID MCNEW / AFP / Profimedia

Od oko 3.400 kineskih tvrtki koje posluju na međunarodnoj razini, samo njih oko 200 ostvaruje više od milijardu dolara prodaje u inozemstvu, rekao je James Root, partner u konzultantskoj tvrtki Bain.

Kineske multinacionalne kompanije vjerojatno ponovno otkrivaju ono što već dugo znaju. Njihove najbolje mogućnosti za rast su pred njima. A to je i generalna strategija kineske države - okrenuti se vlastitom tržištu.

Kina je drugo najveće gospodarstvo na svijetu, a mnogi ekonomisti predviđaju da će nadmašiti SAD i postati najveće u sljedećih nekoliko godina.

Alibaba

Izvor: Reuters / Autor: ALY SONG

Logistički izazovi znače da će se kineske tvrtke dalje pokušati širiti na međunarodnim tržištima. Tvrtke za e-trgovinu grade ili iznajmljuju skladišni prostor u blizini kupaca u Europi, pa prodavači mogu unaprijed otpremiti proizvode za skladištenje. Kad kupac naruči, proizvod samo treba putovati iz obližnjeg skladišta, a ne preko kontinenta.

Podaci kineskog Ministarstva trgovine ukazuju na to da su kineske tvrtke izgradile oko stotinu novih skladišta u inozemstvu u prvoj polovici ove godine, nakon povećanja od 800 prošle godine. Kineske tvrtke traže i druge načine za uspostavu svoje prisutnosti na inozemnim tržištima.

Sljedeće godine AliExpress planira udvostručiti svoje osoblje u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

Primjerice, Hisense (vlasnik Gorenja) planira dodatne akvizicije i izgradnju više tvornica u različitim zemljama jer carine poskupljuju prodaju proizvoda iz Kine na nekim tržištima, poput SAD-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!