HRVATSKO-SLOVENSKO PARTNERSTVO

Međimurske terme postaju europski centar za liječenje kanabisom

06.02.2018 u 20:39

Bionic
Reading

U sklopu Terma Sveti Martin u proljeće će se otvoriti Canabio centar koji će nuditi liječenje pomoću pripravaka od medicinskog kanabisa. Nositelj projekta je slovenska tvrtka Sigma plus

Generalni direktor Terma Sveti Martin Branimir Blajić izjavio je za tportal kako će Canabio centar upotpuniti njihovu zdravstvenu ponudu.

'Očekujemo otvorenje centra u našem prostoru krajem ožujka ili početkom travnja. Bit će to jedinstven koncept u Hrvatskoj. Dva su osnovna razloga zbog kojih smo odlučili ući u suradnju sa slovenskim Sigma plusom, vlasnikom brenda i nositeljem projekta. Prvo je to što želimo produžiti vrijeme boravaka naših gostiju, a drugo što se nadamo kako će Canabio centar privući imućniju stranu klijentelu', objasnio je Blajić.

Cilja se na tržište Rusije, Velike Britanije, sjeverne Europe i arapskih zemalja.

Terapija će u Canabio centru trajati od sedam dana pa sve do četiri tjedna. Svakom korisniku vadit će se krv koja će se slati na analizu u laboratorij u Švicarskoj kako bi se za njega odredila najbolja kombinacija preparata od kanabisa.

Canabio centar Sveti Martin upotrebljavat će medicinski kanabis koji će se nabavljati u ljekarnama u Hrvatskoj.

Istraživanja su pokazala da pripravci od medicinskog kanabisa najviše pomažu osobama s dijagnozama reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, dijabetesa i astme, a pozitivni učinci tretmana vidljivi su, ističu iz Terma Sveti Martin, i kroz uspješniju rehabilitaciju nakon pojedinih oblika karcinoma.

U Sloveniji je, kao i u Hrvatskoj, legalizirana upotreba kanabisa za medicinske svrhe, ali uz puno strožu kontrolu. Stoga Sigma plus nije mogla plasirati svoje preparate na slovensko tržište, što je glavni razlog za to da su odlučili otvoriti centar s druge strane granice, u Svetom Martinu.

Kanabis je našao svoju primjenu u medicini Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Na predstavljanju projekta krajem siječnja u Beču, o čemu je izvijestilo slovensko Delo, mikrobiologinja Ana Vidic iz Sigma plusa izjavila je kako će pacijenti osim pripravaka od kanabisa i drugih prirodnih sastojaka imati psihološku pomoć, sve kako bi promijenili svoje životne navike.

'Amerikanci plaćaju 70.000 dolara tjedno za takvu terapiju', rekla je Vidic.

U Canabio centru Sveti Martin u prvoj fazi radit će tri liječnika, s tim da će u početku imati ograničeni kapacitet do deset pacijenata mjesečno.

Planiraju otvoriti još nekoliko sličnih centara u Hrvatskoj, a u okolici Terma Sveti Martin u godinu dana će za svoje klijente urediti luksuzne apartmane. Tjedan dana liječenja u Canabio centru stajat će, piše Delo, oko 5000 eura.

  • +20
Terme Sveti Martin Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Terme Sveti Martin