MARIHUANA KAO POMOĆ

Visoke cijene ubile želju za uljem od kanabisa

31.01.2017 u 20:57

Bionic
Reading

Skoro tri mjeseca prošlo je otkad se u hrvatskim ljekarnama uz liječnički recept može kupiti ulje od kanabisa koje je od kanadskog proizvođača Tilray uvezao Imunološki zavod. Naručeno je tada 800 bočica, a nova pošiljka od 1.600 bočica s dvjema različitim koncentracijama THC-a i CDB-a trebala bi stići u dogledno vrijeme. Iako se očekivalo da će potražnja za lijekom namijenjenim pacijentima s multiplom sklerozom, malignim bolestima, oboljelima od AIDS-a biti veća, to se nije dogodilo

Koliko je bočica prodano, u Imunološkom nisu željeli otkriti pozivajući se na poslovnu tajnu, ali dodaju da nisu primijetili značajniji porast. Novu pošiljku odlučili su nabaviti zbog dugotrajnosti postupka koji treba proći da bi lijek stigao do apoteka. U Gradskim ljekarnama Zagreb odgovorili su nam kako je kod njih s izdanim receptom bilo dvadesetak pacijenata mjesečno te kako su recepte najčešće izdavali neurolozi.

Dr. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe osnovanog pri Ministarstvu zdravlja, kaže kako je u posljednja dva mjeseca imao dosta upita i pritužbi pacijenata na liječnike koji im nisu željeli pripisati ulje od kanabisa, ali mišljenja je i da to nije jedini razlog za slabiji interes.

'Dostupnost lijekova treba razmatrati kroz nekoliko osi: kroz legalnu medicinsku dostupnost, kroz raspoloživost, odnosno fizičku dostupnost u apotekama te kroz osiguranu kvalitetu i na kraju kroz financijsku dostupnost. Trenutačna cijena preparata od kanabisa u apotekama iznosi i više tisuća kuna mjesečno (najmanje pakiranje košta oko 1.000,00 kn) te se može jednostavno zaključiti da je većini građana liječenje kanabisom i dalje financijski nedostupno u Hrvatskoj', smatra Brborović.

Drži da je neminovno da će trebati unaprijediti sustav i omogućiti veću dostupnost kanabisa oboljelima, a to se može na nekoliko načina - tako da HZZO sufinancira pripravke kao i za druge lijekove, da se ispregovaraju povoljniji financijski uvjeti s proizvođačima, da Hrvatska sama pokrene uzgoj/proizvodnju, npr. u Imunološkom zavodu, ili da se bolesnicima omogući uzgoj za vlastite potrebe.

'Nijedna od navedenih opcija nije jednostavna i samorazumljiva, a bez političke volje niti provediva', mišljenja je Brborović.

Saša Bajilo, predsjednik udruge Medicinska konoplja i član Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe, napominje da je cijena visoka jer je Tilray u vrijeme sklapanja ugovora s IMZ-om bio jedini proizvođač na svijetu s potrebnim certifikatom.

'Dugoročno gledajući, ključna pretpostavka za nižu cijenu je promjena Zakona o zlouporabi droga na način da se omogući domaći uzgoj. Kad se to omogući i kad se postave pravila za licenciranje onih koji bi mogli uzgajati kanabis, može se naći i farmaceutska tvrtka koja bi to proizvodila. No najbrži i najučinkovitiji način dok se zakonski okvir ne promijeni da se pomogne pacijentima je taj da HZZO sufinancira kupnju ulja od kanabisa', zaključio je Bajilo.

Brojnim zemljama EU-a koje su omogućile korištenje medicinskog kanabisa od početka godine priključila se i Njemačka. 'Bolesnicima moramo pomoći na najbolji mogući način', kazao je ministar zdravlja Hermann Gröhe koji je predložio zakonske izmjene.

Zanimljivo je da su Nijemci omogućili korištenje medicinskog kanabisa i onima koji pate od kronične boli, što u Hrvatskoj nije slučaj. Naime, posljednje preporuke američke Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine iz 2017. pokazuju da postoje dokazi o pomoći kod onih koji pate od kronične boli.