OTKRIVENI ANEKSI UGOVORA

Marinac i Šestak darovali Fimi 150 mil. kuna?

šestak marinac mladinić

šestak marinac mladinić

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Mihaela Maras

Darko Marinac i Zdravko Šestak, bivši šefovi Uprave Podravke, tajnim su ugovorima oslobodili varaždinsku Fimu svih obveza koje su nastale prilikom preuzimanja 10,6 posto dionica koprivničke tvrtke, doznaje Jutarnji list. To znači da Podravka, pravno gledano, danas od Fime ne može naplatiti ni kunu potraživanja. Te su odredbe regulirane s čak četiri aneksa ugovoru koji su Marinac i Milan Horvat potpisali 6. rujna 2007.

U sva četiri aneksa (dva je potpisao Marinac, a dva Šestak) jasno se i jednoznačno navodi: Podravka će podmiriti sve Fimine sadašnje i buduće obveze prema dionicama i zajamčiti da od Fime nikad neće tražiti povrat tog novca.

OSLOBAĐANJE OD OBVEZA

Do tajnih aneksa, koje su novinari Jutarnjeg lista dobili na uvid u jednom odvjetničkom uredu, USKOK je uspio doći tek prije nekoliko tjedana. Nagađa se da su se uskočko-policijski istražitelji dokopali tih papira nakon Šestakova puštanja iz pritvora. Jesu li oni bili dio kriptiranih dokumenata u Šestakovu laptopu ili su se pojavili voljom Fimina šefa Milana Horvata, nije poznato.

Prema osnovnom ugovoru, Podravka od Fime Ami može u svakom trenutku otkupiti svoje dionice za 320 milijuna kuna: glavnica kredita iznosi 195 milijuna, Fima je sudjelovala sa 42 milijuna, kamate su 77 milijuna, a troškovi i naknade 8 milijuna kuna. U trenutku kupnje dionice su tržišno vrijedile oko 240 milijuna kuna, što znači da su ih Podravka i Fima u startu preplatile za čak 33 posto!

Prema tom ugovoru, Podravka ima i pravo prvokupa svih 10,6 posto dionica deponiranih na Malti, ali i svih dionica tvrtke Fima Ami.

Osnovni ugovor povoljan je za Podravku i zbog odredbe da Fima mora vratiti Podravki novac koji bi koprivnička tvrtka eventualno naknadno uložila u preuzimanje dionica. No, isti dan kad je potpisan osnovni ugovor, Marinac i Horvat potpisuju i tajni ankes ugovora kojim se Fimu oslobađa svih obveza koje bi Podravka preuzela prema kreditu

I to nije sve. U siječnju 2008. Marinac i Horvat potpisuju drugi tajni aneks ugovora prema kojem Podravka preuzima sve Fimine obveze prema mjenici Erste factoringa, i to bez obveze da joj Fima vrati novac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi