korona mijenja ekonomiju

Marić otkrio što nakon ove krize: Kreće ubrzani razvoj gospodarstva, u fokusu nekoliko sektora

04.04.2020 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva, najavio je ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za subotnji Večernji list, iznoseći podatke i planove kako će se država nositi s posljedicom blokade gospodarskih aktivnosti

Marić je najavio da ćemo i ovu krizu iznijeti solidarno i zajednički. "I tu ne mislim samo na odnos privatnog i javnog sektora, već i unutar svakog od spomenutih. Imamo pojedine gospodarske subjekte koji trenutačno ne rade i svi mi koji i dalje možemo stvarati ekonomsku vrijednost moramo potegnuti i više kako bismo nadomjestili taj manjak".

Ustvrdio je i da će ograničena sredstva koja ćemo imati na raspolaganju u idućem razdoblju više nego ikada od nas zahtijevati racionalno ponašanje.

"Učinkovitost mora sada, ali i u buduće biti prvi i osnovni preduvjet svih naših daljnjih postupanja. Brza reakcija i prilagođavanje novim situacijama te uvjetima poslovanja odlika je koja će odvajati uspješne od manje uspješnih, ne samo u svijetu poduzetništva nego i u javnom sektoru", kazao je Marić.

Ocijenio je i da u budućnosti moramo raditi na promijeni strukture hrvatskog gospodarstva koje danas karakterizira relativno niska zastupljenost industrije u dodanoj vrijednosti, a visoka zastupljenost sektora usluga, uz nizak udio robnog izvoza u BDP-u te znatnu uvoznu ovisnost.

  • +7
Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

"Bit će nužna transformacija domaćeg gospodarstva u smjeru veće izvozne orijentiranosti, ali i iskorištavanja naših komparativnih prednosti. Ova je kriza pokazala kolika je važnost poljoprivrede i prehrambene industrije u osiguranju dostatnih potreba za naše stanovništvo jer u slučaju poremećaja transporta i eventualnih zatvaranja granica izuzetno je važno imati dovoljne količine prehrambenih proizvoda iz domaćih izvora.

Također se pokazala važnost domaće farmaceutske industrije, uključujući proizvodnju lijekova, zaštitnih sredstava i medicinske opreme", rekao je Marić.

Ministar je dodao i da su se IT industrija i digitalizacija pokazali iznimno važnim da sve mjere, kako epidemiološke tako gospodarske, možemo implementirati brzo i učinkovito, a njihova prilagodljivost je omogućila da se privatni i javni sektor relativno bezbolno prilagodi radu na daljinu.

"To su samo primjeri u kojem bi smjeru trebala ići izrada buduće gospodarske strategije i mjere gospodarske politike", zaključio je Marić.

  • +26
Zagreb: Tek pokoji građanin na ulicama grada, ceste i trgovi pusti Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ocijenio je i da je Hrvatska pravodobno prepoznala opasnosti zaraze i posljedice koje mogu nastupiti kako za zdravlje tako i za život naših sugrađana i u ovoj krizi pokazuje svoje najbolje lice, discipliniranost, solidarnost i odgovornost, po čemu se vidi da smo uspješniji od puno bogatijih zemalja.

Ponovio je da je kada gledamo iznose fiskaliziranih računa, koji daju najprecizniju sliku kakva je razina aktivnosti u ekonomiji, od uvođenja mjera restrikcije rada i kretanja do danas zabilježen pad iznosa fiskaliziranih računa u svim djelatnostima gotovo 44 posto.

Pri tome je najznatniji pad od oko 90 posto zabilježen u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, poslovanju nekretninama te ostalim uslužnim djelatnostima, dok je u djelatnosti trgovine na malo zabilježen pad od gotovo 30 posto.

Unatoč Vladinim mjerama ministar je kazao da ne trebamo imati iluzije da se ova kriza neće negativno odraziti na ukupna primanja značajnog dijela naših ljudi. "Zato ćemo u idućem razdoblju raditi na mjerama koje bi još više pomogle građanima nositi se s posljedicama ove krize", ustvrdio je Marić.