TEMPO OPRAVKA

Marić: Ne smijemo dopustiti da se desni krak slova V pretvori u horizontalni

24.09.2020 u 16:03

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da su nove Vladine proračunske projekcije temeljene na onome što je trenutno poznato te da ne uključuju neko buduće "zaključavanje"

"Projekcije temeljimo na onome što sada znamo, što ne uključuje neko novo potpuno zaključavanje", izjavio je Marić nakon sjednice Vlade, na kojoj su usvojene proračunske smjernice za iduće tri godine. Njima se projicira pad BDP-a za ovu godinu od 8 posto, rast u 2021. za 5 posto, kao i 3,4 postotni rast BDP-a u 2022. i 3,1 postotni u 2023. godini.

Marić je kazao i da Vlada očekuje povratak niza pokazatelja na pretkrizne razine krajem 2022. godine, no da za izvoz usluga, odnosno turizam to ne očekuje prije početka 2023.

Napomenuvši da su globalna očekivanja brzog "V" oporavka uglavnom napuštena, rekao je da Vlada i dalje očekuje snažniji oporavak u 2022. i 2023. godini, no da se ne smije dopustiti da se "desni krak slova V pretvori u horizontalni".

Upitan hoće li i po isteku ove godine biti produžene mjere za očuvanje radnih mjesta, odgovorio je da će to ovisiti o razvoju situacije, no da si Vlada "ostavlja manevarski prostor, kao što je činila i do sada".

U "pozitivne rizike" ostvarenja vladinih projekcija Marić ubraja investicije. Naime, Vlada očekuje njihov rast iduće godine od pet posto, a vjetar u leđa prije svega bi im trebao doći iz europskih fondova. Pritom, ministar financija očekuje javne, ali i privatne investicije.

Na pitanje što poručuje ugostiteljima koji traže manji PDV na pića, rekao je da to nije predviđeno novim krugom porezne reforme od početka iduće godine.

Novinari su ministra pitali koji su negativni rizici osim Covida-19, pa su u tom kontekstu pitali i u kojoj fazi je priča oko TDR-a u Kanfanaru, koji se žali na trošarine.

"Uz dužno poštovanje, svako radno mjesto je izuzetno važno. Međutim TDR, odnosno postrojenje u Kanfanaru i sve okolnosti koje su vezane uz njega i dobavljače, nije toliko značajno u smislu da efekt ima samo po sebi na makroekonomske projekcije da bi ih kao takve stavljali u kontekst bilo negativni bilo pozitivni", kazao je.

Ponovio je kako dijalog s TDR-om traje i dalje, i da će se komunicirati ono što se razgovara u datom trenutku, ovisno o ishodu, bilo pozitivno ili negativno. No, rekao je i kako nikako ne može prihvatiti tezu o tome kako su pogoršani uvjeti poslovanja jer sve ove četiri godine su porezi, neporezi i neka druga administrativna opterećenja značajno smanjivani.

"I sad gledati iz prizme samo jednog segmenta poreznog sustava, u ovom slučaju trošarina, poglavito iz prizme kada znate da ta ista tvornica proizvodi i više od 80 posto toga izvozi, dakle trošarinski sustav koji vrijedi u jednoj zemlji je neutralan u potpunosti na proizvodnju. Isto tako ne treba zanemariti činjenicu da kada se gleda ukupno oporezivanje cigareta Hrvatska je druga odozdo u smislu visine samog opterećenja", rekao je Marić.

Dijalog traje i dalje, no to nije samo dijalog s TDR-om već i sa svim ostalima, s distributerima, kazao je te dodao kako se moraju pratiti i poštovati odredbe tržišnog natjecanja.

Što se tiče plaća Marić je rekao da su u prijedlogu smjernica sadržani elementi povećanja plaća, no što se tiče dinamike, otvorit će se dijalog sa sindikatima.