NOVA STRATEGIJA

Marić: Ina je vrijedna izazova da otkupimo većinski dio

03.12.2016 u 08:32

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je u subotu u intervjuu Jutarnjem listu da je Ina strateški gospodarski subjekt i vrijedna izazova da Hrvatska otkupi većinski upravljački dio, a poručio je i da bi male državne udjele u drugim tvrtkama trebalo prodati

'Ina zadržava naslov tvrtke od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Vrijedna je izazova da Hrvatska otkupi većinski upravljački dio. Tu mogućnost može generirati upravo novi pristup gospodarenju državnom imovinom, a nikako ideja na razini dnevnog očitovanja, kao što je to učinila Kukuriku vlada na samom odlasku', kazao je Marić u intervjuu Jutarnjem listu.

Najavio je i prodaju manjih državnih udjela u tvrtkama. Osim strateških društava i društava od posebnog interesa, država ima udjele u još 456 trgovačkih društava.

Pritom u njih 248 država ima udjel manji od 5 posto, a u 141 manje od 1 posto.

'U tim društvima država nema utjecaja na upravljanje ili je utjecaj beznačajan, pa je prodaja ne samo prihvatljiv pristup već i nužnost. U društvima gdje ima važnog udjela i bitnog utjecaja, više od 20 posto, zbog dugoročnog, specifičnog interesa države i javnog dobra, potrebno je pripremiti stratešku privatizaciju za najbolju cijenu i najbolje uvjete', kazao je Goran Marić.

Najavio je i izradu strategije upravljanja državnom imovinom radi pojednostavljenja svih postupaka u pokretanju državne imovine.

'Mobilizirat ćemo državnu imovinu načinom da smanjimo ili potpuno dokinemo troškove održavanja zapuštene imovine u korist njezina pokretanja i donošenja zarade', poručio je ministar.

Kazao je, među ostalim, i da državne tvrtke treba učiniti učinkovitijim, tržišno konkurentnijim, što je, smatra, moguće i na što upućuju brojne tvrtke u europskom i svjetskom okruženju koje su u pretežitom državnom vlasništvu i lideri na tržištu.

Bitan je način upravljanja i naročito menadžment koji mora odgovoriti na zadatke i očekivanja vlasnika u skladu s ulogom i potencijalima pojedinog društva. No, s obzirom na naša iskustva i hrvatske okolnosti, to je veliki izazov i test za svaku politiku', kazao je Goran Marić.

Dodao je i da će se raspisivati natječaji za članove uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava

'Javni natječaji daju mogućnost šireg uvida i boljeg izbora glede stručnosti i kompetencije. Iako mislim da se odabir članova nadzornih odbora temelji ponajprije na povjerenju. Takva je u većini slučajeva i praksa zemalja EU', kazao je Goran Marić.