rad u mirovini

Manjak radnika: Domaće trgovine zapošljavaju sve više umirovljenika

14.08.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Manjak radne snage u graditeljstvu i turizmu nadoknađuje se uvozom stranih radnika, dok se trgovina više orijentira na domaću ponudu, pa zapošljavaju studente i umirovljenike

Premda je po broju zaposlenih odmah uz bok prerađivačkoj industriji koja ima najviše radnika u Hrvatskoj, trgovina zapošljava četiri puta manje stranaca nego prerađivačka industrija i desetak puta manje nego graditeljstvo ili turizam, piše Novi list.

No, zato je ta grana prva po zapošljavanju umirovljenika, podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je na kraju lipnja u trgovini na polovinu radnog vremena bilo zaposleno 4.649 umirovljenika. S druge strane prema podacima MUP-a za trgovinu su krajem srpnja bile izdane ukupno 3.094 radne dozvole za strane radnike.

Broj umirovljenika zaposlenih u ugostiteljstvu ili graditeljstvu višestruko je, i više nego deset puta manji, od broja radnika koji su u tim djelatnostima zaposleni uz dozvole za strance. No, i te grane posežu za umirovljenicima pa ih je u građevinarstvu u lipnju bilo 2.899, a u smještaju i pripremi i usluživanju hrane 2.332.

Tako je od Vladine odluke da posljednjih godina širi krug umirovljenika koji mogu raditi do polovine radnog vremena, odnosno 20 sati tjedno, a da ne gube mirovinu, zasad najviše koristi imala trgovina, koja je tako dijelom nadomjestila nedostatak radnika.

Gotovo svaki peti umirovljenik koji se tako zaposlio u lipnju je radio u trgovini. Svoje kućne financije radom u mirovini krajem lipnja popravljalo je 27.761 građanin koji je u mirovini, što je tisuću više nego prethodni mjesec i gotovo pet tisuća više nego u isto vrijeme prošle godine. Broj umirovljenika koji rade vjerojatno je još rastao u srpnju, a ako je suditi po oglasima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, potreba za radom umirovljenika postoji i trenutno i to baš najviše u trgovini.

U zdravstvu već radi oko tisuću i pol umirovljenika na polovinu radnog vremena, a sve su češći slučajevi da i država poseže za liječnicima ili sestrama koji su već umirovljeni. Umirovljenicima se nude i poslovi kuhara, konobara te pomoćnih radnika u kuhinji, a objavljena je ponuda i za zapošljavanje 14 umirovljenika kao dostavljača, piše Novi list.

U brojnim djelatnostima postoji i određena siva zona o kojoj se u Hrvatskoj ne raspravlja previše, a onih koji je koriste sve je više. Statistika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuje da je u lipnju 3.214 umirovljenika bilo zaposleno na četiri sata dnevno u skupini zanimanja »čelnici i članovi zakonodavnih tijela, čelnici i dužnosnici državnih tijela i direktori«.

Uglavnom je riječ o zapošljavanju direktora, odnosno o ljudima koji su gotovo isti dan otišli u mirovinu u svojim tvrtkama i vratili se raditi na četiri sata. Oni su tako po pitanju državnih nameta značajno rasteretili svoje tvrtke, njihova ukupna mjesečna zarada koju sada čine mirovina i plaća za polovinu radnog vremena nije se morala značajno umanjiti.