ISPLIVALO U SABORU

Linić progovorio o 'ucjeni jednog bankara Hrvata'

19.09.2013 u 17:41

Bionic
Reading

Vodeći danas polemiku u Saboru ministar financija Slavko Linić je otkrio da je Vlada tijekom kolovoza pri izdavanju trezorskih zapisa popustila pod ucjenom jednog bankara, pa je kamatna stopa bila viša od tržišne

U raspravi o Zakonu o potrošačkom kreditiranju HDZ-ova zastupnica Martina Dalić je spomenula kako je država početkom kolovoza izdala trezorske zapise na domaćem tržištu s rokom dospijeća od godinu i pol dana uz visoku kamatnu stopu od pet posto.

Linić je u svom odgovoru priznao da se ta kamatna stopa nije formirala na osnovi tržišnih odnosa.

'To je bila ucjena jednog bankara, Hrvata koji je na čelu banke koji nije išao na ekonomske odnose nego na ultimatume koje je postavio hrvatskoj Vladi zbog presude o švicarcima. I, znajte, iza njega ne stoji niti njegova matica, niti računica. I to je razlog da mijenjamo politiku. Tradicionalne velike banke koje su pratile Hrvatsku ovako se neće ponašati.

Da, to su devijantna ponašanja građana Hrvatske. On je Hrvat. To nije politika banke. Ucjenjuje državu, prijeti zbog švicarca, prijeti, ali, interesantno, vi njega spominjete. Pet posto je dio njegove politike, ne banke, političke aktivnosti. Da, nažalost, i s time se susrećemo u Hrvatskoj', rekao je Linić.

Sporne trezorske zapise Ministarstvo financija je emitiralo 13. kolovoza, a njihova vrijednost je bila 5,2 milijarde kuna. Poslovni dnevnik je već tad pisao kako mnogi financijaši kamatu od pet posto smatraju 'dosta visokom' cijenom.

'Jedan postotni bod viša ili niža kamatna stopa na zaduženje od oko 5,2 milijarde kuna implicira nimalo bezazlenu razliku. Uz pet posto kamate na rok od godinu i pol trošak za državu je nešto veći od 390 milijuna, a već cijena od četiri posto znači 80-ak milijuna kuna manji trošak', izračunao je Poslovni dnevnik.