nisu oni lego

Legendarni njemački proizvođač figurica u problemima, 700 ljudi ide na burzu

04.10.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Figurice njemačkog proizvođača Playmobil poznaju mališani diljem svijeta. Ali tvrtka je u nevoljama i najavljuje otkaze makar objašnjenje loših poslovnih rezultata zvuči prilično čudno

Iz sjedišta tvrtke u Zirndorfa kod Nürnberga je najavljeno otpuštanje oko 700 djelatnika, preko polovicu njih u samoj Njemačkoj. Kako je objašnjeno, Playmobil je veoma teško pretrpio pad prometa i dobiti u doba mjera protiv korone i ne vidi drugog načina nego smanjiti kapacitete kako u proizvodnji figurica Playmobila, tako i u njihovoj tvrtki Lechuza koja proizvodi plastične tegle za cvijeće i koje su redom obasute brojnim nagradama za dizajn i funkcionalnost.

Isto tako će prodati svoj pogon za proizvodnju metalnih kalupa za lijev plastike što je zapravo ključni dio golemog spektra proizvoda marke Playmobil: svaki djelić figurice se lijeva u posebnom kalupu i u posebnoj boji kako bi u konačnici dala dobro poznatu figuricu Playmobila, piše DW.

Stručnjacima to objašnjenje nipošto nije jasno: upravo je korona i doba kad se hoćeš-nećeš moralo biti kod kuće s mališanima, bilo upravo zlatno doba za sve proizvođače igračaka – danski Lego postiže upravo rekordne poslovne rezultate. Igračke Playmobila nikad nisu bile jeftine, ali pogotovo u tom dobu niti roditelji nisu žalili truda i troška kako bi nečim zabavili svoje mališane.

Prije se čini kako je problem u vlasničkoj strukturi ovog njemačkog proizvođača igračaka. Figurice Playmobil je u svijet poslao još 1974. Horst Brandstätter (prve figurice su bile vitez, Indijanac i građevinski radnik) i pod njegovom upravom je Playmobil i postao ono što je donedavno bio: imperij igračaka za kojima žude mališani diljem svijeta. Ali Horst Brandstätter je preminuo 2015. i nakon toga čitava struktura uprave postaje veoma komplicirana.

Teoretski, Playmobil pripada zakladi koja nosi ime osnivača, a ta pak zaklada je dio Holdinga Horst Brandstätter GmbH, a to je pak krovna organizacija koncerna koji također nosi isto ime. Sve u svemu, čini se da tamo ima previše osoba koji vjeruju kako je na njima donositi poslovne odluke tako da je ovog lipnja i nakon sedam godina predsjednik uprave Stefen Höpfner zatražio prekid radnog ugovora. Upravljanje – s titulom Chief Operating Officer je preuzeo dotadašnji direktor financija Rene Feser, ali trzavice i trenje među različitim institucijama zaklade, holdinga i koncerna očito nisu prestale.