PRITISAK NA BANKE

Lalovac predlaže otpis dijela glavnice kredita u švicarcima

04.03.2015 u 21:18

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar financija Boris Lalovac komentirao je najnovije zaduženje na inozemnom tržištu i osvrnuo se na moguća rješenja problema dužnika u švicarcima

'Mijenjamo kredite sa šest posto na kamatu od tri posto. To znači u budućnosti smanjivanje deficita i kroz smanjenje kamate. To je isto kao da stambeni kredit od šest posto zamijenite s kreditom od tri posto kamate', rekao je Lalovac ističući da je Hrvatska izdala obveznice po povijesno najnižoj kamatnoj stopi.

Na pitanje kada se može očekivati dogovor oko stambenih kredita u švicarcima, Lalovac je rekao da model koji su banke zasad ponudile (otpis duga najugroženijima uz gubitak nekretnine) nije konačno rješenje.

'Ja se nadam da će ipak krenuti na pravo rješenje, a to je da se ipak krene smanjivati glavnica, a ne samo da se vrati ključeve stana. To je ono što Ministarstvo financija predlaže i nudi određena rješenja, da se može otpisati dio glavnice i da to bude porezno rasterećenje', poručuje ministar financija ističući da je bankama u interesu da klijent uredno plaća kredit.

Lalovac podržava ideju Hrvatske narodne banke da se rade nove procjene vrijednosti stanova i na taj način smanje rate kredita.

'Svakako bismo trebali ići u tom smjeru. Jedan najveći dio zaduženosti građana nalazi se u visokim cijenama nekretnina. Kad bi se išlo u stvarnu vrijednost nekretnina, sigurno bi to utjecalo na smanjivanje zaduženosti građana. Treba svesti na realne vrijednosti, a realne vrijednosti su te da nekretnina danas vrijedi 30 posto manje, a građani to plaćaju kroz kredite i to još ukamaćene', zaključio je Lalovac.