RASPRODAJA NEKRETNINA

Kutle se ipak neće namiriti preko Kamenskog

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Trgovački sud u Zagrebu posljednjih je mjeseci u barem četiri navrata pobio tvrtkama iz poslovnog kruga oko odbjeglog tajkuna Miroslava Kutle uknjižbu na nekretnine tvornice Kamensko u stečaju. Nepravomoćnim odlukama sudaca tog suda osporena je uknjižba založnog prava tvrtkama Vilinske poljane i Gravis atrium iz Donje Stubice, zagrebačkoj Lokaciji i vukovarskom Gallina upravljanju

Usvajanje tužbenih zahtjeva znači da je upis založnog prava bez pravnog učinka prema stečajnoj masi, odnosno da se tih četvero vjerovnika neće moći odvojeno namiriti prodajom nekretnina Kamenskog, piše Poslovni dnevnik

Odlična je to vijest za radnice Kamenskog, koje su dobile zadnje tri plaće, ali ne i kompletne otpremnine, kao ni plaće ni doprinose za zadnje godine rada. Njihova su potraživanja za plaće i otpremnine u prvom isplatnom redu, pri čemu se 41 milijun kuna uglavnom odnosi na dugove prema državi za poreze i doprinose. 'Pobijanjem založnog prava, radnice Kamenskog dolaze u povoljniji položaj za naplatu svojih potraživanja, jer se time povećava stečajna masa. Naravno, još moramo pričekati pravomoćnost presude, jer su se sve četiri tvrtke žalile pa se predmet prebacuje na Visoki trgovački sud', rekao je Poslovnom Tonči Ravlić, odvjetnik koji zastupa radnice Kamenskog. Bivše radnice ovdje imaju status umješača, jer je tužbe radi pobijanja spomenutih pravnih radnji u ime Kamenskog podigao stečajni upravitelj Zdravko Mitak.

Na nekretnine Kamenskog upisalo se šest tvrtki, i to na ukupno 23,2 milijuna kuna, o čemu je Poslovni dnevnik prvi pisao u listopadu 2010. Sud ovom prilikom nije ulazio u bit potraživanja založnih vjerovnika - uknjižba je pobijena, jer je do nje došlo tek nakon podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, čime su u neravnopravan položaj dovedeni ostali vjerovnici Kamenskog.

Nakon što se pročulo da radnice Kamenskog pokreću stečajni postupak, i to kako bi se riješile predatorskih vlasnika, među kojima su najveći udio dionica imale Vilinske poljane, direktor Kamenskog Antun Crlenjak proveo je 3. rujna 2010. kod javnog bilježnika potpisujući sa sedmero razlučnih vjerovnika sporazum o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!