LIJEPA NAŠA, PRESKUPA

Kupujući u Sloveniji možete uštedjeti 20 posto

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 10.04.2012 20:49
  • Objavljeno 10.04.2012 u 20:12
KOLICA KUPOVINA KUPNJA

KOLICA KUPOVINA KUPNJA

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/24sata

Da Varaždin, kao i cijela Hrvatska, postaje preskup za sve veći broj građana, ne govore samo istraživanja, već i sve učestaliji odlazak preko granice po osnovne prehrambene i higijenske artikle. Kupnjom u Sloveniji, glavnom stranom odredištu žitelja blizu hrvatsko-slovenskoj granici, može se uštedjeti dvadesetak posto, a na nekim namirnicama i više!

Kvalitetno i jeftinije, a još k tome blizu mjesta stanovanja, glavni su razlozi što žitelji sjeverozapadne Hrvatske češće kupuju osnovne prehrambene namirnice u slovenskim trgovinama. Osobito to vrijede za trgovine velikih trgovačkih lanaca, kao što su Hoffer, Tuš ili Spar, ispred kojih je sve više vozila hrvatskih registracijskih oznaka.

'Od dosta susjeda čula sam da kupuju preko granice, odnosno Sloveniji. Odlučila sam s prijateljicom vidjeti o čemu se radi i od tada mjesečne kupovine stalno obavljam u Ormožu jer se tu više isplati', veli Petra iz Varaždina, koja do kupovine u inozemstvu dolazi za svega dvadesetak minuta vožnje.

Dobar dio proizvoda u Sloveniji je jeftiniji, što ne čudi jer je, uz ostalo, porez na dodanu vrijednost za većinu prehrambenih proizvoda 8,5 posto, a samo za posebne kategorije, kao što su alkoholna pića, 20 posto. Usto, kod kupovina iznad 50 eura, PDV se može dobiti natrag po dolasku u Hrvatsku.


'Dosta toga u slovenskim je trgovinama još jeftinije nego u našim, kao što su sokovi, suhomesnati proizvodi, riža, sirevi, pa čak i voda. Uncle Ben's riža stoji 16 kuna, a u nas oko 20 kuna. Povoljniji su i hrvatski proizvodi, što posebno čudi. Domaću jubilarnu kavu od 260 grama u slovenskom Sparu može se dobiti za nešto iznad deset kuna, dok u domaćim trgovinama stoji više 18 kuna', veli Marta koja tvrdi da su neki higijenski proizvodi u Sloveniji kvalitetniji nego u Hrvatskoj iako su od istog proizvođača.

Zbog osjetno nižeg PDV-a, ali i cijena, rijetki građani kod kupovine potroše više od tisuću kuna, koliko se može uvesti robe za osobne potrebe bez plaćanja carine ako niste doma neposredno uz granicu. Stoga kod povratka nakon prekogranične kupovine uglavnom nema nikakvih problema.

'Kada kroz nešto više od godinu dana Hrvatska postane članica EU-a, odlazak u inozemstvo će vjerojatno biti još jednostavniji, a kupovina pristupačnija. O tome bi se moralo u nas početi voditi više računa jer ako nema domaće trgovine, nema ni domaće proizvodnje. No, ne može se očekivati od građana da će kupovati preskupe proizvode u našim trgovinama, dok u susjedstvu mogu proći povoljnije, ma koliko nas obasipali parolama 'Kupujmo hrvatsko' ili tome slično', upozorava Mladen koji se boji da će nakon najavljenih poskupljenja struje, plina i svega ostalog u Hrvatskoj kupovati samo kruh i mlijeko, ako i to.

Cijene u Sloveniji

Topljivi sir za mazanje 250 g 9,6 kuna

Namaz iz svjež. sira 150 g 5,9 kuna

Tuna s povrćem 185 g 5,9 kuna

Pizza marheritta 3 kom 22 kune

Riža 1 kg 6 kuna

Brašno 1 kg 3,75 kuna

Talijanska tjestenina 1 kg 5,1 kuna

Grah crveni 425 ml 2,25 kuna

Tamna čokolada s voćem 100 g 6,3 kuna

Voćni jogurt 250 g 2,9 kuna

Turska kava 100 g 3,4 kune

Sir Edamec 300 g 11,8 kuna

Margarin 250 g 2,7 kuna

Pileća krila marinirana 750 g 22,5 kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi