TRŽIŠTE NEKRETNINA

Kuću je isplativije kupiti nego stan

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kuća ili stan – dvojba je to mnogih kupaca, a financijski gledano, sve ide u prilog kupnji kuće, zaključuju stručnjaci Crozzila.com uspoređujući cijene kuća i stanova

Prema podacima portala Crozilla.com, cijene su kuća u rujnu imale tendenciju pada, a u odnosu na kolovoz su pale za nešto više od dva posto.

Cijene kuća u gradu Zagrebu još su uvijek u padu, a u odnosu na kolovoz niže su za 3,9 posto. Tako je rujanska cijena zagrebačkih kuća iznosila 1.564 eura po kvadratnom metru. Pula je u rujnu zabilježila pad cijena kuća od 1,3 posto, pa su cijene u prosjeku iznosile 1.465 eura po kvadratnom metru.

Najveći pad cijena kuća bilježi Osijek, gdje se cijena kvadrata spustila na 730 eura, a razlika u odnosu na kolovoz je čak 5,4 posto. Drastična je razlika između cijena kuća na području Zagreba i Osijeka, budući da su osječke kuće čak 53 posto jeftinije od zagrebačkih.

Cijene kuća u Zadru porasle su za simboličnih 0,1 posto, pa je u rujnu prosječna cijena iznosila 1.736 eura po kvadratnom metru. Cijena kvadrata u Rijeci je 1.469 eura, dok je Split, koji je u rujnu spustio cijene stanova, ostavio cijene kuća istima kao i u kolovozu, kada je aktualna bila cijena od 1.688 po kvadratnom metru.

Cijene kuća u regiji

Portal eNekretnine.com za Crozillu je dao vrijedne informacije o cijenama kuća u susjednim zemljama. Zagreb je skuplji od gotovo svih glavnih gradova susjednih zemalja, osim od naših europskih susjeda Slovenaca koji imaju najskuplje kuće u tom okruženju. Cijene su kuća u Ljubljani u rujnu bile čak 24,5 posto više od zagrebačkih, a njihova je cijena iznosila 1.948 eura.

Jeftinije kuće od onih u našem glavnom gradu su one na području Sarajeva, Beograda, Budimpešte, Skopja i Podgorice. Cijena kvadrata beogradske kuće niža je oko 7,3 posto i iznosi 1.499,6 eura. Podgorica je od Zagreba povoljnija za 22,7 posto, a kvadrat kuće u tom crnogorskom gradu stoji 1.208,3 eura. Kuće dalekog nam makedonskoga glavnog grada Skopja od zagrebačkih su jeftinije čak više od 36 posto.

Kuće se najviše traže u Zagrebu i Zadru

Mala udaljenost, a velika razlika u cijeni – odnos je to između kuća na području Zagreba i zagrebačke županije. Upravo se to pokazalo presudnim kod izbora kuća za posjetitelje portala Crozilla.com jer su u rujnu najveći interes pokazali za Zagrebačku županiju, dok je Zagreb na drugom mjestu. Nakon Zagreba, potencijalni kupci najviše su tražili kuće u Zadru, zatim u Splitu te u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Stranci koji su u rujnu bili zainteresirani za kuće na području Lijepe Naše najviše su tražili kuće na području Splitsko-dalmatinske županije, zatim Zagreba i okolice te Zadarske županije, a mnogi su bili zainteresirani i za kuće u Istri.

Kuća ili stan? Kuća!

Kuća ili stan – dvojba je to mnogih kupaca, a financijski gledano, sve ide u prilog kupnji kuće. Prema podacima portala Crozilla.com, razlike u cijeni su velike, ali i različite od grada do grada. Prema rujanskim statistikama, najveća razlika u cijeni između kuće i stana pokazala se u Osijeku, gdje je kvadrat kuće čak 24,2 posto jeftiniji od stana. U Splitu je ta razlika 21 posto, u Zagrebu 14,9 posto, a Rijeci 14 posto – sve u korist kupnje kuće. Jedna od rijetkih iznimki je Zadar gdje su, zbog velike potražnje domaćih i stranih posjetitelja portala Crozilla.com, cijene kuće u Zadru više od cijena stanova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi