ministar financija

Kriza u Boeingu mogla bi zakočiti rast američkog gospodarstva

13.01.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Američko gospodarstvo možda neće ove godine porasti tri posto zbog proizvođača zrakoplova Boeinga čiji MAX 737 nije dobio novu dozvolu za povratak u promet, upozorio je ministar financija Steven Mnuchin. "U ovoj godini očekivali smo stopu rasta od 2,5 do tri posto, ali, kao što sam rekao, mogla bi biti bliže 2,5 posto zbog prilagodbe Boeingovih brojki", izjavio je Mnuchin u nedjeljnom intervjuu za Fox Business Network.

"U protivnom, bila bi tri posto", dodao je. Pritom je ministar financija i dalje optimističniji od brojnih ekonomista koji procjenjuju da će stanje u američkom gospodarstvu ove godine biti dobro ali su njihove prognoze stope rasta niže i kreću se oko dva posto.

Boeing je u krizi nakon dvije teške nesreće 737 MAX-ova u Indoneziji i Etiopiji u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi, te su iz regulatori širom svijeta povukli iz prometa u ožujku prošle godine.

Zbog prizemljenja zrakoplova i posljedica tog poteza Boeingov izvršni direktor Dennis Muilenburg u prosincu je podnio ostavku.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) objavila je da će se postupak izdavanja nove dozvole za Boeingov 737 MAX protegnuti i na 2020. godinu, signalizirajući da ih čeka još puno posla.

Boeing spada među najveće izvoznike u SAD-u a 737 MAX njegov je ključni proizvod, napominje dpa.