tržište na koljenima

Kriptorudare nakon golemog pada vrijednosti valuta dotukao silovit rast cijena struje. Mogu li ih spasiti obnovljivi izbori energije?

11.07.2022 u 22:31

Bionic
Reading

Brutalna 'kriptozima' odnijela je s tržišta i kompanije koje su ulagale milijarde dolara u kriptovalute, a najveće žrtve su mali kriptorudari, oni koji su 'rudarili' iz svojih spavaćih soba i garaža

Ti hobisti, koji tipično koriste grafičke kartice za rudarenje kriptovaluta, u ovoj godini ne samo da su doživjeli golemi pad vrijednosti svih kriptovaluta, nego su im troškovi višestruko porasli.

Chris Vega i Michael Carter, koji zajedno imaju preko dva desetljeća iskustva s rudarenjem bitcoina, ispričali su za Business Insider kako se zajednica kriptoentuzijasta nosi s krizom.

Bitcoin je pao više od 70 posto u odnosu na najvišu vrijednost svih vremena u studenom 2021., dok cijene električne energije, veliki ulazni trošak za rudarenje, koje je gladno struje, rastu diljem svijeta zbog energetske krize.

Pojedinačni rudari ne mogu se nadati da će kontrolirati cijenu bitcoina, ali pokušavaju biti kreativni da bi upravljali svojim računima za režije.

Troškovi električne energije trebali bi porasti za dodatnih pet posto u SAD-u ovoga ljeta. Ali to ne prikriva goleme razlike između saveznih država, pri čemu Gospodarska komora SAD-a predviđa rast od 16,4 posto u Novoj Engleskoj i porast od samo 2,4 posto na jugozapadu SAD-a.

'Mnogi Amerikanci sele se u različite savezne države zbog jeftinije energije', kaže Carter. Neki kriptorudari razmišljaju čak i o prebacivanju na obnovljive izvore da bi srezali troškove električne energije, kažu ova dvojica.

Vega iz Floride kaže da je čuo za rudare koji su se okrenuli solarnoj energiji, a Carter kaže da su se neki sa Srednjeg zapada preselili u Illinois ili Missouri kako bi iskoristili energiju vjetra. Mnogi koriste i velike poticaje američkih saveznih vlada za ugradnju solarnih panela na obiteljske kuće.

Oni koji nemaju kapital za sufinanciranje 50 posto ugradnje solarnih panela okrenuli su se prodaji dijela opreme za rudarenje, primjerice za već 300 američkih dolara na eBayu mogu se kupiti rabljena računala spremna za rudarenje.

Vega i Carter dodaju da je prodaja opreme u internetskim trgovinama za mnoge i najbrži izlaz s kriptotržišta, pogotovo za pridošlice koji su primjerice kupili opremu prošle jeseni, kada je bitcoin bio na najvišim razinama u povijesti, i kada se i oprema za rudarenje prodavala po suludim cijenama.