tržište kriptovaluta

Way2Coin startao iz Osijeka s kriptomjenjačnicama; premrežit će Hrvatsku i objasniti kako ćete do svojeg digitalnog novčanika

11.11.2021 u 21:34

Bionic
Reading

Krenuli su iz Osijeka, a cilj im je premrežiti Hrvatsku mjenjačnicama kriptovaluta. Dok su na krajnjem istoku otvorili prvu specijaliziranu mjenjačnicu, platforma opatijske tvrtke Way2Coin uz pomoć koje se 'digitalni novčići' zamjenjuju za gotovinu koristi se već na više od 100 lokacija u Hrvatskoj

I Osječani su dobili priliku mijenjati 'digitalne novčiće' za gotovinu ili obrnuto. Opatijska tvrtka Way2Coin startala je iz Osijeka jer, kako objašnjavaju, iz iskustva stečenog proteklih pola godine uočili su da među Slavoncima raste interes upravo za takvom uslugom. U toj hrvatskoj regiji na krajnjem istoku do sada nije bilo specijalizirane kriptomjenjačnice.

'Na neki način možemo reći da smo iz Osijeka krenuli u osvajanje Hrvatske. Ekskluzivne trgovine Way2Coina planiramo otvoriti i u drugim većim hrvatskim gradovima tijekom 2022. godine', kaže tportalu direktor Way2Coina Sandro Rubinić, čija se platforma za trgovinu kriptovaluta koristi već na više od stotinu lokacija u Hrvatskoj, najviše u poslovnicama tvrtke Auro Domus.

Ističe da je teško mjeriti popularnost kriptovaluta među Slavoncima i Baranjcima jer do pojave njihove specijalizirane kriptomjenjačnice trgovina kriptovalutama u gradu na Dravi na ovaj način nije bila dostupna.

'Među Osječanima postoji velik interes. Dobro su prihvatili mogućnost da brzo, jednostavno i sigurno zamijene svoje kriptovalute za kune uz isplatu u gotovini ili da na isti način kupe neki od 'digitalnih novčića' koji su sada u opticaju', dodaje.

Krenuli su s Osijekom, iz kojega računaju i na klijente iz inozemstva, posebice Vojvodine i BiH.

Kriptomjenjačnica Way2Coin Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Way2Coin

'Ovakav koncept za sada ne postoji u njihovim državama', ističe.

Way2Coin se planira širiti na područja na kojima postoji interes građana, a nema kriptomjenjačnica. Misle pri tome na regionalna središta udaljenija od najvećih gradova, poput Pule, Dubrovnika i Zadra.

'Širenje u inozemstvo dio je našeg dugoročnog plana. No prije svega želimo ponuditi kvalitetnu uslugu hrvatskim građanima', odgovara Rubinić.

Prema dosadašnjem iskustvu, klijente, tumači nam, može podijeliti u dvije grupe.

'Prvi su oni koji su već dobro upoznati s kriptovalutama i cijelim tržištem te već posjeduju neke od vodećih kriptovaluta, kao što su bitcoin, ether, litecoin, ripple i slične, a prvenstveno su zainteresirani za brzu isplatu u gotovini. Drugu grupu čine oni koji su zainteresirani za kriptovalute, ali koji još nisu imali doticaja s ovim tržištem. Njih je bitno više', odgovara Rubinić, napominjući da su za takve klijente osigurali detaljno savjetovanje o čitavom sustavu blockchaina, tržištu kriptovaluta i svim tehničkim preduvjetima za trgovanje, poput otvaranja digitalnog novčanika, a koje je besplatno.

Iz Way2Coina napominju da su prije otvorenja poslovnice u Osijeku proveli istraživanje tržišta prema kojemu dva do tri posto građana ima kriptovalute u svom vlasništvu dok ih je 40 posto zainteresirano za kupnju kada bi imali kvalitetnu informaciju i edukaciju.

Ova se tvrtka koja je prema službenim podacima Poslovne Hrvatske prošlu godinu zaključila sa 87 tisuća kuna minusa, odgovaraju nam, fokusirala na kriptovalute s najvećim volumenom trgovanja, s kojima većina ljudi i započinje svoj put u digitalnim vodama.

Way2Coin Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Riječ je o bitcoinu, etheru, litecoinu i sličnima, a zasad izbjegavamo 'pomodne' kriptovalute, čija je budućnost neizvjesna. Određeni interes postoji i za stablecoine kao što je USDC', kaže Rubinić, opisujući za kraj kako izgleda dolazak u kriptomjenjačnicu:

'Prilikom kupnje kriptovalute potrebno je odabrati željenu valutu i iznos u kunama ili kriptu te pokazati QR kod digitalnog novčanika na koji se valuta prenosi. Nakon uplate po ponudi za nekoliko minuta kriptovaluta stiže u novčanik korisnika. Prilikom prodaje proces je suprotan – klijent očitava naš digitalni novčanik i 'šalje' odabranu valutu, a nakon potvrde prijema isplaćuje se odgovarajući iznos u gotovini.'