NADMETANJE ZA KVOTE

Krenula aukcija za poticajne kredite

19.02.2010 u 11:10

Bionic
Reading

U tijeku je dugo očekivana aukcija Hrvatske banke za obnovu i razvitak za dodjelu kredita za pomoć poduzetnicima. Iznos koji na prvoj aukciji osigurava HBOR je 200 milijuna kuna, a ukupni kreditni potencijal aukcije je 500 milijuna kuna

Aukcija je počela u 9 sati i traje do 14 sati i u tom razdoblju banke šalju šifrirane ponude. Od 14 do 15 sati banke šalju šifre za otvaranje ponuda, a ukoliko na bilo koji način bude onemogućen rad elektronske pošte ponude se mogu predati putem telefaksa.

Ponuda banke mora sadržavati podatke o iznosu kvote kredita za koju se natječe i podatak o kamatnoj marži. Jedna banka može podnijeti samo jednu ponudu. Ukoliko iznos ponude premaši iznos aukcije (od 200 milijuna kuna) ponuda se smatra nevažećom. Prednost u dobivanju kvote kredita ima ona banka koja ponudi nižu kamatnu maržu.

Kroz klupski kredit sedam vodećih hrvatskih banaka usmjerilo je iznos od 2 milijarde kuna u HBOR. Erste & Steiermärkische banka, Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Société Générale Splitska banka i Zagrebačka banka su mandatirani aranžeri tog kredita, no, HBOR na aukciji očekuje i druge banke.

Banke koje ne sudjeluju u klupskom kreditu, uključuju se u provedbu kreditiranja tako da kupe udio od vodećih mandatnih aranžera te s agentom kredita, u ovom slučaju PBZ-om, potpišu izjavu o kupnji udjela. Velike banke će onda proporcionalno udjelima u kreditu prodavati svoje udjele bankama koje se uključuju u provedbu projekta kreditiranja.

HBOR će svoj udio u kreditu poduzetnicima plasirati uz kamatu od 3,8 posto (HBOR osigurava 40 posto sredstava korisniku kredita, a 60 posto sredstava osigurava poslovna banka). Kolika će biti konačna kamatna stopa još se ne može znati jer sve ovisi o uvjetima po kojima će banke plasirati svoja sredstva

Koliko su banke izlicitirale bit će poznato u ponedjeljak kada je i najavljena konferencija za novinare u HBOR-u.

Nakon odabira, HBOR će s tim bankama sklopiti ugovor o suradnji, a u roku od 45 dana od aukcije banka koja je dobila kreditnu kvotu treba HBOR-u dostaviti prijedloge kreditnih plasmana. Kada će poduzetnici dobiti kredit ovisi o bankama, koje u tom razdoblju mogu pojedinačne kreditne plasmane dostavljati na odobrenje HBOR-u. Ako prijedlog kredita zadovoljava sve HBOR-ove uvjete, ugovor se može zaključiti i prije isteka roka od 45 dana.