JAVNI BILJEŽNICI JEDINI U PLUSU

Krediti blokirani zbog novog zakona i pravilnika

12.01.2011 u 08:53

Bionic
Reading

Naizgled banalna stvar - promjena formata, iz A4 u A3, i sadržaja zadužnice - dovela je gotovo do potpune blokade kreditiranja građana. Do promjena je došlo zbog novog Pravilnika o obliku i sadržaju zadužnice na kojeg se banke još nisu prilagodile. Dodatnu pomutnju unio je i novi Ovršni zakon koji je znatno poskupio odlazak kod javnog bilježnika, piše Novi list

Javnobilježničke naknade do 10 tisuća kuna!

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček potvrdio je da je procedura odobravanja kredita usporena uslijed činjenice da nije bilo dovoljno vremena za prilagodbu novom Pravilniku.

'Do sada je trebala samo ovjera potpisa, a sada su potrebne dvije nove solemnizacije, što trošak po osnovi javnobilježničkih naknada prilikom ugovaranja kredita kuna povećava i do desetak tisuća kuna, ovisno o iznosu. Tarife propisuje Javnobilježnička komora, a odobrava ih Ministarstvo pravosuđa. Mi u njih ne možemo ulaziti, no nadamo se da će doći do promjena koje bi dovele do toga da ti troškovi za građane, korisnike kredita, ipak budu manji. Ovako je pitanje tko će više dignuti kredit kada čuje koliko naknadu mora platiti javnom bilježniku', kaže Bohaček.

Nekim građanima u bankama je rečeno da ne mogu koristiti ni već odobrene kredite zbog tehničkih problema oko primjene novih zakona i Pravilnika o obliku i sadržaju zadužnice. Navodno problem stvara oblik te zadužnice koji se mijenjao iz formata A4 u A3, dok se u sadržaj upisuju drukčiji podaci i slično.

U Erste banci Novom listu su odgovorili da je Pravilnik o obliku i sadržaju zadužnice, kojim se mijenja sadržaj, forma i javnobilježnička ovjera zadužnice kao jedan od obveznih instrumenata osiguranja kredita, objavljen u Narodnim novinama 30. prosinca 2010., s danom primjene od 1. siječnja 2011.

'S obzirom da su postojale određene nejasnoće u tumačenju i primjeni pojedinih odredbi navedenog propisa, došlo je do zastoja u proceduri odobravanja novih kredita nakon 1. siječnja. Na rješavanju problema intenzivno se radi u koordinaciji Hrvatske udruge banaka i Javnobilježničke komore te vjerujemo da će rješenje biti postignuto u najkraćem mogućem roku. Kako bi se prilagodila ovim objektivnim okolnostima, na koje nije imala nikakav utjecaj, Erste banka donijela je prijelazno rješenje kojim, s ciljem nesmetanog nastavka procesa kreditiranja, privremeno odobrava realizaciju gotovinskih kredita bez zadužnice', kažu u Ersteu.

U Privrednoj banci Zagreb također su potvrdili da postoje problemi, ali kažu da postupak kreditiranja nije obustavljen nego je nešto sporiji 'zbog rješavanja otvorenih pitanja i uhodavanja postupaka kod javnih bilježnika i banaka, s obzirom da se od 1. siječnja ove godine zadužnice i izjave o zapljeni plaće solemniziraju kod javnog bilježnika'.

I u Splitskoj banci potvrdili su da je procedura odobravanja kredita dosta usporena zbog promjene formata zadužnice.

Budući da spomenuti Pravilnik u Narodnim novinama potpisuje ministar pravosuđa, upit o nastalim problemima riječki dnevnik je uputio resornom Ministarstvu, no odgovor nije stigao.