IZMJENE NAKNADA

Kreće javna rasprava o novom nametu za mobilne operatere

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2012 18:20
  • Objavljeno 25.05.2012 u 15:54
Tomislav Saucha i Siniša Hajdaš Dončić (2)

Tomislav Saucha i Siniša Hajdaš Dončić (2)

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić/CROPIX

Kreće javna rasprava o prijedlog Ministarstva prometa koji je mobilnim operaterima nakon ukidanja kriznog poreza, osmislio novi 'harač'

Jučer su mediji objavili prijedlog ministra Siniše Hajdaša Dončića prema kojem bi se mobilnim pretplatnicima ukinulo 10 kuna za uporabu radiofrekvencije, a mobilnim bi se operaterima naknada za dozvolu za radijsku frekvenciju podigla sa 0,5 na čak pet posto godišnjeg prihoda.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture do 11. lipnja provodi javnu raspravu o prijedlogu Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, a ključne izmjene koje se predlažu ponajprije se odnose na propisivanje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra digitalne dividende.

O tome su danas izvijestili iz tog ministarstva, dodajući da svi zainteresirani svoje prijedloge do spomenutog datuma mogu slati na e-mail pravilnik-naknade@mppi.hr ili na adresu Ministarstva.

Radiofrekvencijski spektar digitalne dividende podrazumijeva frekvencijski pojas 790 – 862 MHz, a predlaže se da se taj spektar uključuje u isti razred kao i radio frekvencijski spektar za druge vrste javnih pokretnih komunikacijskih mreža (GSM i UMTS).

Time bi se visina godišnje naknade, koju će nakon dodjele digitalne dividende plaćati operatori pokretnih komunikacija za taj spektar, smanjila za 50 posto u odnosu na postojeću propisanu visinu naknade.

Predlaže se i da se iz naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra u javnim mrežama pokretnih komunikacija briše naknada za krajnje radijske postaje u pretplatničkom sustavu plaćanja usluge koja iznosi 120 kuna godišnje po svakom pretplatniku građaninu i gospodarskom subjektu.

Time se, kako se navodi, želi postići rasterećenje građana i gospodarstva u iznosu većem od 234 milijuna kuna godišnje, ali i ukinuti diskriminacija između pretplatnika usluga i korisnika usluga u nepretplatničkom sustavu plaćanja (tzv. pre-paid korisnika) koji se koriste istim radiofrekvencijskim spektrom za obavljanje istih usluga, kao i potencijalno povećanje pretplatničke baze.

Istodobno, radi zadržavanja postojeće visine prihoda od naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra predlaže se povećanje visine godišnje naknade za dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra sa 0,5 posto na pet posto od ukupnoga godišnjeg bruto prihoda operatora. Time se u cijelosti teret plaćanja ove naknade, u skladu s prevladavajućom praksom u državama članicama EU, prebacuje s korisnika usluga (građanstva i gospodarstva) na operatere pokretnih komunikacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi