RASPRAVA U OTVORENOM

Čeka li nas usporavanje migrantskog vala ili kulminacija krize?

07.11.2023 u 06:50

Bionic
Reading

Pitanje migrantskog pritiska na vanjske granice Europske unije dodatno se intenziviralo pojavom novih ratnih žarišta, kako u svijetu, tako i u Europi. Na pitanja o tome možemo li očekivati smanjenje migrantskog vala, kako zaštititi hrvatsku granicu te kako izbjeći kulminaciju krize, odgovorili su gosti emisije "Otvoreno".

Na pitanje o tome kako gleda na organiziranje seoskih straža, saborski zastupnik Mosta, Nino Raspudić odgovorio je kako se radio o samoorganizaciji, ideji koja je došla tek nakon što je gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, pozvao institucije da "začepe" granicu.

- Ja ću vas samo nadopuniti. Ono što je Miro Bulj prvo rekao je da poziva nadležne institucije da začepe granicu, a ako se ovo nastavi, poveća i eskalira da će se ljudi morati samoorganizirati. Samoorganiziranje je obrana vlastitog života, sigurnosti vlastite obitelji, svoga susjeda i imovine je nešto što je zakonito. On je pozvao nadležne institucije da zatvore granicu, rekao je.

- Imamo golem problem. Dobili smo izvješće o stanju ilegalnih migracija koje ćemo u četvrtak diskutirati u Saboru i to izvješće je zastrašujuće. Možemo poslije konkretno, kako o brojevima, tako i o pokušaju relativizacije u tom izvješću. Žele nas uvjeriti da to nije tako strašno, a brojevi doista jesu strašni. Dan nakon je krenula hajka na Miru Bulja, ali sljedeći dan je došla vijest da su u međusobnom oružanom obračunu migranata u Srbiji poginule tri osobe, kazao je.

Ustvrdio je kako je dio Pakistanaca koji je sudjelovao u pucnjavi u Srbiji, ranije uhićen u Zagrebu.

- Dolazeći u ovaj studio vidio sam na portalima vijest da je pet Pakistanaca koje se povezuje s tim obračunom, uhićeno u Zagrebu i to na području Trešnjevke gdje živim. Situacija je alarmantna i smatram da o tome treba ozbiljno razgovarati, dodao je.

Hajdaš Dončić: Ključan problem krijumčari, 84% ih osuđeno na uvjetne kazne

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je kako je ideja seoskih straža neprimjerena te da taj posao u demokratskoj zemlji radi policija.

- To je neprimjereno. U Hrvatskoj, kao demokratskoj zemlji postoji policija koja je nadležna za očuvanje reda i mira. Seoske straže ne mogu riješiti ovaj problem. Ovaj problem ne može riješiti ni Hrvatska sama. Ovaj problem je zakuhala davno i Europa i Zapad, tzv. razvijeni Zapad koji je većinu migranata ostavio na cjedilu, rekao je.

Ustvrdio je kako je Hrvatska na migrantskoj ruti u funkciji "protočnog bojlera" te upozorio da trenutno "u principu ne postoji nešto što se zove EU".

- Mi smo ovdje, nažalost ili na sreću, protočni bojler u jednom sustavu koji se korjenito mijenja, gdje u principu ne postoji nešto što se zove EU. Postoje isključivo partikularni interesi pojedinih država tj. zemalja članica. Postoji veliki vremenski interval između usuglašavanja komisije, vijeća i parlamenta. Njemačka ima neku svoju politiku, Francusku svoju, Danska ima svoju. Tu Hrvatska osobito zbog okruženja, a to su BiH i Srbija, kojima EU nije propisala mrkvu i batinu, koje imaju bezvizne režime s određenim zemljama, nažalost ne možemo puno pomoći, istaknuo je.

Upozorio je kako postoje kanali preko kojih Hrvatska može zatražiti pomoć, ali i da sve veći problem predstavljaju niske kazne za slučajeve krijumčarenja kojih je u Hrvatskoj zabilježeno 347.

- Možemo zatražiti djelomičnu pomoć Frontexa. Ovo što je danas prisutno u Hrvatskoj, vjerujte da je u Italiji i Austriji, mnogo dramatičnije nego u Hrvatskoj. Ja još do sada nisam primijetio da su oni izazvali neki veći incident, što ne kažem, da se ne može dogoditi. Ključan problem je da u Hrvatskoj 347 osoba uhvaćeno zbog šverca ljudi, 84% je uvjetno osuđeno do godinu, dvije i novčanom kaznom do 10 tisuća eura. To nije normalno, zaključio je.

Ressler: Vrlo vjerojatno je vrhunac vala iza nas

Eurozastupnik Karlo Ressler, naglasio je da je Hrvatska policija uspjela zaustaviti kretanja u Brodsko-posavskoj županiji te da tema migracije u brojnim raspravama izaziva pažnju.

- Za početak, Hrvatska policija nije samo pokušala, nego uspjela zaustaviti kretanja koja su išla zapadnim dijelom Brodsko-posavske županije. Nema nikakve dileme da je ovo tema koja od 2019. godine u brojnim raspravama izaziva pažnju. Nema nikakve dileme da je Hrvatska na nevjerojatnom snažnom migracijskom pritisku, na jedinoj pravoj kopnenoj ruti koja ide prema Europi, rekao je.

Istaknuo je kako se ove godine očekuje "preko 100 tisuća" prelazaka granice te je takve brojke okarakterizirao zabrinjavajućim.

- Na tzv. zapadno-balkanskoj ruti, praktički, kroz ovu godinu ćemo imati broj prelazaka preko 100 tisuća. To su brojevi koji su zabrinjavajući, to su brojevi na koje će se upozoriti i o kojima će se raspravljati. Ne postoje magična rješenja za ovakve globalne fenomene, ustvrdio je.

Na pitanje o tome koliko su policiji vezane ruke, odgovorio je kako se treba nastaviti ulagati u Hrvatsku policiju te je optužio SDP da je protiv toga bio "u više navrata".

- Vrlo vjerojatno je vrhunac trenutnog vala iza nas, međutim, to ne znači ne trebamo i dalje nastaviti ulagati, kao što se i ulagalo od 2016. godine u Hrvatsku policiju s EU fondovima, protiv čega je SDP bio u više navrata u Europskom parlamentu, rekao je.

- Svjedočili smo različitim pokušajima orkestriranih blaćenja Hrvatske policije i hrvatske Vlade u brojnim plenarnim raspravama gdje smo morali braniti Hrvatsku policiju od takvih napada koji su dolazili, prije svega, da budem iskren, iz pozicije političke grupacije zelenih i drugih radikalno lijevih grupa, dodao je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'