BOŽIĆNI VIDEOintervju

Zlatko Dalić o raspletu HNL-a, Rakitiću, kraju karijere: Nakon tri medalje zaslužujem dobar klub

25.12.2023 u 23:29

Bionic
Reading

Nakon svih nogometnih uzbuđenja, velikog navijačkog pohoda na Rotterdam i igranja u finalu Lige nacija, potom i stresnog, ali i sretnog okončanja kvalifikacija za odlazak na nogometni Euro u Njemačkoj 2024., u studio tportalovih Vizionara došao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

Za početak se izbornik Dalić u razgovoru s novinarom tportala Silvijom Škrlecom osvrnuo na strepnje tijekom kvalifikacija za Euro.

'Dogodila nam se situacija da smo imali pet ozlijeđenih igrača prije samog okupljanja i malo smo se svi opustili, osobito ja. Ušli smo u komfornu zonu, koja je dugo trajala. Možda nam je to i trebalo. Došla su dva poraza nakon kojih smo se malo drugačije posložili, pripremili. I na kraju smo te kvalifikacije uspješno riješili... Ali da ne kvarim običaj, uvijek bude teško i odlučuje zadnja utakmica. Ono što je najvažnije - Hrvatska je na Europskom prvenstvu, put je bio težak, ali je onda sve nekako slađe', ističe Dalić.

  • +17
Vizionari: Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Komentirao je svoju izjavu da ne kani zvati u reprezentaciju igrače koji se guraju preko medija i menadžera, napomenuvši da se uvijek kad tako nešto kaže od toga napravi cijela priča. 'Moj stožer i ja zaista pratimo sve, svaku utakmicu, svaku ligu gdje imamo potencijalne kandidate. I zaista napravimo veliki posao i odlučimo se za najbolje. Tako je bilo govora za Antu Budimira, ali on se vratio u reprezentaciju svojim igrama, svojim golovima', istaknuo je. Do Eura je još šest mjeseci i najvažnije je, napominje, da svi budu zdravi i spremni.

Zlatko Dalić o Perišićevu oporavku Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Na pitanje ima li kakvih novosti o oporavku Perišića, odgovorio je da sve ide jako dobro, ali da je sada jako bitno da se to ne požuri jer je ozljeda zahtjevna i traži potpun oporavak. Dalić očekuje da, ako bude sve u redu, u svibnju bude na terenu.

Kad je riječ o SuperSport HNL-u kao putu do reprezentacije, Dalić ističe da svi igrači koji imaju kvalitetu, koji igraju dobro, koji imaju kontinuitet, mogu doći do reprezentacije. 'Evo, u Rusiji 2018. imali smo dva igrača iz HNL-a. To je bio Livaković, kao treći vratar, i Bradarić, koji je tada bio kapetan Rijeke i igrao dobro. Na SP-u u Katru bilo je već puno više igrača iz HNL-a, a liga nam je sve jača, sve bolja. Ali našim klubovima nedostaje taj iskorak u Europi, da prođemo ta pretkola i kvalifikacije.'

Zlatko Dalić o HNL-u Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Dalić je dao i svoje viđenje raspleta SuperSport Hrvatske nogometne lige, a na pitanje može li Hajduk do naslova koji čeka od 2005., napomenuo je da sve ovisi o tome kako odrade pripreme i kako će složiti ekipe. 'Mislim da Hajduk ima sjajnu situaciju. Prvi je na tablici. Ima euforiju, ima zanos, ima dobru ekipu. Dinamo ga želi sustići. Ali ne smijemo podcijeniti ni Rijeku. Ima mladu ekipu, potentne igrače. I mislim da će biti jako zanimljivo', zaključuje Dalić.

Zlatko Dalić o Hajduku Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Ždrijeb Eura spojio nas je sa Španjolskom, Albanijom i Italijom, pa Dalić ponavlja da neće biti lagano jer je naša skupina najteža. 'Prva utakmica protiv Španjolske - veliki izazov. A obično su te prve utakmice najteže. I ne bismo je smjeli izgubiti. Tako je bilo i dosad - da ta prva utakmica određuje smjer. Imamo svoj cilj, a to je proći skupinu, ali idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu', kaže Dalić.

Zlatko Dalić o Europskom prvenstvu Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

U jednom trenutku izbornik je spomenuo mogućnost svog odlaska nakon Eura. Smatra li da je pogriješio?

'Ma nema to veze s igračima, niti oni o tome razmišljaju. Nama je svima koncentracija na Euru. Rekao sam da je možda vrijeme za nekoga mlađeg, motiviranijeg. Također sam i rekao da nikad nisam imao više motiva i energije kao pred ove dvije utakmice kojima smo izborili nastup u Njemačkoj. Meni ugovor nije bitan, dokad on bio. Kako se osjećam, kakva je moja energija, moj motiv, tako ću odlučiti. Prema tome, daleko je još ta moja odluka. Izbornik sam do Svjetskog prvenstva u Americi i Kanadi 2026. To je sve još otvoreno. Nisam rekao - ja odlazim, nisam rekao - ja ću otići, samo sam rekao da je možda vrijeme za nekoga mlađeg ako ja ne budem imao motiva i energije za dalje. Tako da uopće nije potrebno da se o tome razmišlja', ističe Dalić.

Zlatko Dalić o odlasku iz reprezentacije Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Na pitanje postoji li mogućnost da Luka Modrić ostane uz reprezentaciju do SP-a 2026. Dalić priznaje da bi svi htjeli da on ostane što duže u reprezentaciji, ali je odluka na njemu. Nakon Eura odlučit će što i kako dalje, kakvi su njegovi planovi i ambicije. 'Ja bih volio da on ostane. Najiskrenije', priznaje Dalić.

Osvrnuo se izbornik i na svoj stožer, u kojem su bivši reprezentativci, poput Olića, Mandžukića, Ćorluke, Subašića... Spominjalo se da bi Ivan Rakitić, kada okonča karijeru, mogao doći. 'Ivan je uvijek dobrodošao. Čujemo se, komuniciramo i daj Bože da se jednoga dana, kad završi svoju karijeru kao nogometaš, igrač, uključi u stožer reprezentacije. Ja bih to zaista volio. Ako ja još uvijek budem izbornik kad se on oprosti, odmah će dobiti poziv da se uključi u stožer.'

Zlatko Dalić o Ivanu Rakitiću Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Kad je riječ o karijeri nakon reprezentacije, Dalić objašnjava: 'U meni postoji ta neka ambicija da vodim dobar klub. Da pokušam vidjeti sam sebe, jesam li to ili nisam, taj neki europski klub. Mislim da nakon tri medalje zaslužujem poziciju dobroga kluba, a ako se to ne dogodi, opet dobro. Onda dolje, Emirati, Dubai, Saudijska Arabija, godinu, dvije, i da tako završim svoju karijeru kao trener. Ali to su samo neka moja nagađanja.'

Zlatko Dalić o karijeri nakon reprezentacije Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

U Njemačkoj se očekuje jako puno hrvatskih navijača, a Dalić ne sumnja u njihovu veliku podršku. 'Kakva je sad navala - i da imamo 100 tisuća ulaznica, bilo bi premalo', ističe naš najuspješniji nogometni izbornik te smatra da je tajna njegova trenerskog uspjeha u činjenici da je na vrijeme shvatio da se uči na greškama: 'Danas svatko zna rastjerati ljude, ali skupiti ih danas jako je teško.'

Tportalovi Vizionari: Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube