amazon, facebook, google...

Kraj skrivanju u poreznim oazama: Razmatra se globalni porez na internetske kongomerate

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 20.05.2021 09:11
  • Objavljeno 20.05.2021 u 09:11
Mark Zuckerberg, šef Facebooka - ilustracija

Mark Zuckerberg, šef Facebooka - ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zbog pandemije koronavirusa u lockdowna koje je uzrokovala, državne blagajne diljem svijeta sve su tanje, dok su novčanici globalnih internetskih korporacija sve deblji. Zbog toga se razmatra uvođenje globalnog poreza kojim bi se mali dio novac preumjerio u javni sektor

Nevladina organizacija ActionAid je izračunala: oko 26 milijardi eura više u državne blagajne za škole, vrtiće, prometnice - ili ako hoćete, za cjepivo i nove bolnice. To bi bilo dovoljno za cijepljenje svih stanovnika planeta, a te milijarde bi trebale stizati svake godine - i to računajući samo porez od najvećih globalnih tehnoloških divova: koncerna Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft, piše Dw.

"Čitav sustav ubiranja poreza više ne funkcionira, mi trebamo globalnu reformu poreza", sažima Anders Dahlbeck netom predstavljeno istraživanje ActionAida i koji se u toj nevladinoj organizaciji bavi pitanjem poreza. Ovaj nalaz je objavljen u danima kad se u tim tehnološkim divovima slavi - ne samo zbog rekordnih prihoda u doba pandemije, nego jer su im sudovi dali za pravo u njihovoj potrazi za "rupom u poreznom zakonu".

Europska komisija je pred sudom u Luksemburgu od Amazona zatražila nadoplatu poreza, ali je sud EU-a prošlog tjedna presudio u korist - Amazona. Slično je prošao i proces protiv Applea zbog neplaćanja poreza u Irskoj - i tu je EU ostao praznih džepova, makar sad taj slučaj iznosi pred Europski sud.

Realnost u plaćanju poreza je još bizarnija: poreznici Luksemburga su Amazonu koji tamo ima svoje europsko sjedište čak odobrili 56 milijuna eura povrata poreza - makar je u pandemiji Amazon povećao svoj promet za čitavu trećinu na oko 42 milijarde eura, piše Dw.

Problem je doista u temeljima poreznog sustava: on se određuje na razini jedne države - ili čak regije pa tako u samoj Njemačkoj postoje komune koje stvaraju svoju vlastitu "poreznu oazu". S druge strane stoje koncerni koji ne poznaju nikakve granice i imaju dovoljno novca angažirati vrhunske porezne stručnjake koji će naći "rupu" u baš svakom zakonu i propisu gdje bi mogle "otploviti" njihove milijarde. "Double Irish" ili "Dutch Sandwich" se običnim ljudima čini da su stavke na jelovniku nekog restorana, ali to su porezni trikovi za koje bi trebali nekoliko stranica da bi im objasnili samo osnovna načela - i u pravilu su prilično legalni. Barem po postojećim zakonima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!