borba za radna mjesta

Koronavirus već drma tržište rada, kvote za uvoz stranaca su nepopunjene: 'Svi su potegnuli ručnu i čekaju, ovakvu krizu čovječanstvo nije vidjelo'

11.03.2020 u 08:49

Bionic
Reading

Od ove godine kvota za uvoz stranih radnika u Hrvatsku povećana je s 55.000 na 78.000 radnih mjesta. Tom odluka Vlada je nakanila pomoći sektorima poput građevine, turizma, prijevoza i trgovine da ove godine lakše prebrode manjak radne snage koji je postao kroničan problem u četiri navedena sektora. No, kako sada stvari stoje, kvote za uvoz stranaca mogle bi ostati nepopunjene zbog koronavirusa

One se nisu popunile ni lani, jer je na 55.000 odobrenih dozvola za zapošljavanje iskorišteno njih 50.000, što znači da je devet posto kvota propalo. Koliko će ih preostati u ovoj godini, nitko se ne usudi prognozirati zbog panike koju je uzrokovala epidemija koronavirusa, no naš sugovornik, vlasnik agencije za posredovanje u zapošljavanju Kadus, Petar Lovrić, kaže da je situacija na terenu jako ozbiljna.

'Svi su potegnuli ručnu i čekaju. Osjeti se da ljudi ulaze u pregovore za angažman radnika s mogućnošću otkazivanja posla. Rade se prevencije istraživanja i regrutacije, no selekcija se još ne traži. Osjeti se značajan pad interesa ili odgađanje započetih projekata', kaže nam Lovrić.

On misli da je ispod površine slika u gospodarstvu puno gora nego što bismo to željeli priznati. 'Prošli tjedan obišao sam hotelske kuće i čini mi se da je situacija dramatična i da Vlada mora još ozbiljnije reagirati. Na Zapadu se svi puno više boje za radna mjesta, a ne koronavirusa', dodaje te zaključuje:

'Odgađaju se projekti za ljeto i jesen, kad koronavirusa vjerojatno neće biti, pogotovo u sektorima turizma i logistike, gdje već sada imate ljude kojima po stotinu šlepera stoji na parkiralištu. Ovakvu krizu čovječanstvo nije vidjelo.'

Gotovo pola svih raspisanih kvota za Hrvatsku otpada na građevinu - njih 33.300 - od čega je sa zadnjim danom veljače iskorišteno njih tek 3260, što je vrlo slab odaziv s obzirom na to da građevina nije sezonska djelatnost poput turizma i u kojoj se radnici najviše traže za samo četiri ljetna mjeseca: lipanj, srpanj, kolovoz i rujan.

  • +3
Na građevinarstvo otpada 33.000 raspisanih kvota Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Očekivano, turističke kvote za sada se vrlo slabo koriste, a do kraja veljače potrošeno je 2360 od sveukupno dostupnih 30.370 dopuštenih kvota. Što se tiče prometa, od 2904 kvote, potrošena je 301.

Od ostalih, prilično nerealno planiranih kvota tu je brodogradnja kojoj je na raspolaganju 1100 stranaca, a uvezeno ih je 96, dok sektor 'strateških investicijskih projekata' na raspolaganju ima 1000 kvota, od čega u postupku nije nijedna.

  • +4
Turističke kvote za sada se vrlo slabo koriste Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

O Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu pogođenim koronavirusom još se nije čulo ništa konkretno, iako su primjerice pogođeni sektori poput prijevoza već pitali za pomoć tražeći odgodu plaćanja doprinosa i pomoć pri otplati rata leasinga. Slovenija i Njemačka otišle su najdalje te su već pripremile nove zakone, mjere i novac kojima će se braniti radna mjesta.