epidemija koronavirusa

Slovenci uvode mjere teške milijardu eura za pomoć gospodarstvu: Radnicima će država sufinancirati 40 posto plaće, odgađa se plaćanje doprinosa

09.03.2020 u 20:09

Bionic
Reading

Slovenska vlada predstavila je ponedjeljak mjere za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa teške milijardu eura (998 milijuna eura), kojima će se pomagati poduzećima što upadnu u probleme s likvidnošću, radnicima koji ne budu mogli raditi, a zdravi su, te tvrtkama koje budu imale problema s održavanjem postojeće razine zaposlenosti

Zdravko Počivalšek, slovenski ministar gospodarstva, rekao je kako su poticajne mjere dogovorene nakon sastanka s gospodarstvenicima te kako će 600 milijuna eura osigurati slovenska SID banka, tamošnji ekvivalent našoj Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj. Osim novčanih poticaja, razmatraju se druga strateška rješenja, poput transformacije čitavih lanaca opskrbe.

Vlada u ovom trenutku priprema i interventni zakon za sufinanciranje 'čekanja na posao' - on bi svim zaposlenicima koji ne mogu raditi od kuće, a zdravi su, sufinancirala 40 posto plaće, za što se predviđa trošak od ukupno 51,5 milijuna eura. Zakon, kada se jednom donese, trebao bi ostati na snazi do rujna.

To će uvelike pomoći poslodavcima koji zbog problema u poslovanju ne budu mogli isplaćivati plaće da ipak zadrže sva ili što više radnih mjesta.

Velikim poduzećima na raspolaganju će biti kreditne linije SID banke, a mikro, mala i srednja poduzeća mogu računati na novac Slovenskog poduzetničkog fonda i Slovenskog regionalnog razvojnog fonda.

Država će pomagati svim poduzetnicima i internacionalizacijom poslovanja i povratom troškova promocije na stranim tržištima, dok će se malim i srednjim poduzetnicima vratiti svi troškovi sudjelovanja na virtualnim sajmovima. Počivalšek je iznosio i prijedlog prema kojem bi poslodavci mogli plaćati doprinose državi na rate ili uz odgodu od 24 mjeseca ako se dokaže da im je koronavirus ugrozio poslovanje.

'Optimist sam i vjerujem da ćemo realizirati preventivne mjere kako bismo zaštitili gospodarstvo od većih kriznih utjecaja epidemije koronavirusa', rekao je Počivalšek i dodao da se najviše pažnje u ovom trenutku posvećuje turističkom sektoru jer ga je pogodio velik broj otkazivanja angažmana.