gorka istina

Korlaet: Zagrebačka žičara nikad neće doći na nulu, niti će se ulog isplatiti, zato smo balansirali s cijenama ulaznica

23.02.2022 u 20:32

Bionic
Reading

Zagrebačka žičara projekt je koji nikada neće doći na nulu, sam ulog u žičaru nikada neće biti otplaćen, rekao je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet u razgovoru za Dnevnik HTV-a o danas svečano otvorenoj skupoj zagrebačkoj igrački - žičari - za koju se zna da će proizvoditi gubitke.

- Nažalost, nikada žičara neće doći na nulu. Ona je, kao što znate, koštala 537 milijuna kuna. Ono što smo s cijenama karata željeli postići je da u operativnom smislu, održavanja i svih troškova koji idu uz to jest da ih pokrijemo u nekih 50 posto, rekao je Luka Korlaet u HRT-ovom Dnevniku na pitanje hoće li ikada ova žičara prestati proizvoditi gubitke.

Kredit se, rekao je, otplaćuje 12 godina u ratama od 45 mil. kuna godišnje i nakon toga on će biti otplaćen.

- Sam ulog u žičaru i njezn tzv. hladni pogon neće nikada biti vraćen. U tom smislu smo s cijenama karte probali naći neki balans, da to ublažimo, rekao je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Upitan što će biti ako splasne želja građana za vožnjom žičarom, Korlaet je kazao kako je vožnja vrlo ugodna, ali je činjenica da na vrhu Sljemena nedostaje sadržaja koji bi dodatno privukli građane. Potrudit će se, kaže, da to promijene.

- Mi smo se danas provezli žičarom i stvarno je jako, jako ugodna vožnja. Pogled na grad je prekrasan, kabine imaju panoramski pogled, 360 stupnjeva. ali je činjenica da gore nedostaje sadržaja. Mi ćemo se do kraja ovog mandata koncentrirati na to da se na vrhu pojave neki dodatni sadržaji - ugostiteljski, rekreativni - a novac ćemo nastojati naći, rekao je.

Upitan zašto su građani Zagreba dobili drugačije cijene karata za vožnju žičarom, Korlaet je kazao da je ZET angažirao konzultantsku tvrtku u formiranju cijena, koja je proučila cijene u regiji, a uspoređivane su s BDP-om.

  • +6
Žičara Sljeme Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

- Zbilja je velika pažnja uložena u to da cijene budu prihvatljive, rekao je. A što se tiče različitih cijena za građane Zagreba, željeli smo biti maksimalno fer prema građanima koji žičaru plaćaju kroz svoj porez, odnosno prirez, pa nam se činilo da im treba izaći u susret, rekao je.  

Objasnio je da će se osobnom iskaznicom dokazivati je li netko građanin Zagreba te je izrazio nadu da to neće izazvati zastoje u vožnji žičarom. 

- Djeca do 15 godina i osobe s invaliditetom, bez obzira na to odakle dolaze, neće plaćati kartu, za njih je vožnja besplatna, potvrdio je Korlaet.