puštena u promet

Tomašević: Ironija sudbine htjela je da ja otvorim žičaru

23.02.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević svečano je pustio u rad žičaru Sljeme, a za građane počinje raditi od sutra. U prvih mjesec dana s promotivnim cijenama karata, koje će kasnije koštati više

Žičara Sljeme radit će od 9 do 17 sati radnim danom te vikendom od 8 do 18 sati, a prvih mjesec dana bit će tzv. promotivno razdoblje, nakon čega se kratko zatvara zbog dodatnih radova na smanjenju buke te zatim ide u redovan rad.

Tomašević je naglasio da je i sam godinama kritizirao žičaru, njenu predimenzioniranost i cijenu.

'Ironija sudbine je htjela da je ja otvorim, a zadnjih osam mjeseci uložili smo puno rada i truda da se to dogodi', kazao je Tomašević.

Dodao je da je ukupna cijena žičare oko 537 milijuna kuna i kako je malo vjerojatno da će se taj novac ikad uspjeti vratiti kroz cijene karata i parkinga.

Naveo je kako je puno toga lošeg rečeno o njoj, ali da vjeruje da će se građani uvjeriti da je sigurna i udobna.

'Pred nama je glavni zadatak, nakon puštanja žičare u rad, s partnerima i ostalima kako da povećamo sadržaj na Sljemenu', kazao je Tomašević.

Ministar Butković istaknuo je da je žičara važna kao novi-stari simbol Sljemena, ali i cijelog Zagreba.

  • +4
Zagreb: Gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvorenju Žičare Sljeme Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Dodao je da je u intenzivnim razgovorima s gradonačelnikom i da će podržati kvalitetne projekte.

'Otvaramo novu omotnicu i to će se najviše vidjeti u Zagrebu', kazao je Butković.

Marko Bogdanović, direktor ZET-a, kazao je da su svjesni svoje uloge kao upravitelja žičare i odgovornosti, kao i 'odgovornosti tradicije od 130 godina'.

U prvom, promotivnom razdoblju, bit će akcijske cijene za sve kategorije građana.

Za odrasle osobe cijena jednosmjerne vožnje bit će 30 kuna, a povratna karta 50 kuna. Za mlade (između 15 i 24 godine) te za osobe starije od 65 godina cijena za jedan smjer bit će 20 kuna, a povratna karta 30 kuna. Za djecu do 14 godina, kao i za osobe s invaliditetom koje ostvaruju pravo na besplatan pokaz ZET-a žičara će biti besplatna.

Nakon promotivnog razdoblja, koje će trajati oko mjesec dana, žičara se zatvara zbog radova nakon kojih se pušta u redovit rad, uz drugačiji cjenik za tri kategorije građana.

U prvoj kategoriji su oni koji imaju mjesečni ili godišnji pokaz ZET-a, a za njih će vrijediti cijene kao i za vrijeme promotivnog razdoblja.

U drugoj kategoriji su građani Zagreba, odnosno osobe koje u Zagrebu plaćaju porez i prirez - za odrasle osobe jedan smjer bit će 40 kuna, a povratna karta 70 kuna. Mladima i starijima cijena jednosmjerne karte bit će 25, a povratne 40, dok će za djecu do 14 godina i osobe s invaliditetom biti besplatna.

Za treću kategoriju predviđene su najviše cijene karata, a to su svi oni koji nemaju mjesečni pokaz niti plaćaju prirez u Zagrebu. Odrasle osobe platit će 75 kuna za jedan smjer i 125 kuna povratnu kartu, za mlade i starije cijena će biti 50 za jedan, odnosno 75 kuna za dva smjera, a za djecu i invalide 20, odnosno 30 kuna.