VJEROVNICI ODLUČILI

Kooperantima zakup najstarije mljekare

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 17.09.2010 11:51
  • Objavljeno 17.09.2010 u 10:29
mljekara staro petrovo selo

mljekara staro petrovo selo

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Sa šest glasova za i jednim protiv, Odbor vjerovnika donio je odluku da se novi ugovor o zakupu mljekare Staro Petrovo Selo u stečaju zaključi sa zadrugom Seljačka sloga, što je potom predložio i stečajnom upravitelju mljekare

Podsjetimo, najstarija hrvatska mljekara od kraja 2007. godine bila je u zakupu Križevačke mljekare. Zbog višegodišnjeg lošeg poslovanja mljekara je u ožujku ove godine završila u stečaju, a 40-ak preostalih radnika na burzi.

13. kolovoza raspisan je natječaj o najmu, do konačne prodaje mljekare, na koji su pristigle dvije ponude. Jedna od Križevačke mljekare, a druga od poljoprivredne zadruge Seljačka sloga, koja okuplja 30-ak najjačih kooperanata, kojima mljekara duguje oko 2,5 milijuna kuna.

U odabiru između dvije ponude presudnu je ulogu odigrala cijena ponuđena za najam mljekare. Zadruga je za mjesečni najam ponudila 10.000,99 kuna, dok je drugi ponuđač, Križevačka mljekara, ponudio dvostruko manji iznos najma.

'Od novog se zakupoprimca očekuje da u proizvodnji zaposli 20 bivših radnika mljekare, a nakon otvaranja diskontne mreže još 10 radnika', rekao je za tportal ispred odbora vjerovnika Slavko Kotromanović, predsjednik PPDIV-a.

Zadruga Seljačka sloga, kako doznajemo od njezinog upravitelja Dragutina Dukića, planira u startu u mljekaru uložiti milijun kuna. U prvom redu planira investirati u modernizaciju proizvodnih pogona mljekare, povećati broj zaposlenih te ponovno uspostaviti suradnju s kooperantima kojima mljekara duguje ukupno šest milijuna kuna.

U mljekari, čiji je kapacitet 26.000 litara mlijeka dnevno, Zadruga za početak planira pokrenuti preradu 15.000 litara mlijeka dnevno. Taj će se kapacitet postepeno povećavati jer se dosadašnjom preradom, od samo pet do šest tisuća litra mlijeka, nisu mogli pokriti ni troškovi proizvodnje.

Ideja kooperanata je i intenziviranje maloprodaje. Zadruga će otvoriti 10 prodavaonica u kojima bi se, po akcijskim cijenama, prodavali konzumno mlijeko, svježi, tvrdi i polutvrdi sirevi, jogurt, vrhnje, maslac i razni namazi, spravljeni po tradicionalnim recepturama petrovoselske mljekare. Prvi dućani otvorit će se u Zagrebu i Slavoniji, nakon čega je u planu i otvaranje nekoliko prodajnih mjesta u Dalmaciji.

Nakon potpisivanja, ugovor o najmu stupit će na snagu 1. listopada, a vrijedit će sve do konačne prodaje mljekare. Kako doznajemo, na sjednici Odbora vjerovnika već je prihvaćeno i izvješće stečajnog upravitelja o prodaji imovine stečajnog dužnika. Uskoro se tako može očekivati i raspisivanje natječaja o prodaji najstarije hrvatske mljekare.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi