agrokor

Konačni obračun: Peruško traži smjenu Mislava Galića i Dražena Kocijana

  • Autor: Tomislav Oharek
  • Zadnja izmjena 24.08.2018 14:46
  • Objavljeno 24.08.2018 u 14:27
Fabris Peruško

Fabris Peruško

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško uputio je danas pisma Nadzornom odboru Jamnice d.d. i članovima Nadzornog odbora Poslovnog sistema Mercator d.d. Od Nadzornog odbora Jamnice traži opoziv Mislava Galića s pozicije predsjednika i člana Uprave Jamnice, dok je NO Mercatora obavijestio o tome da je podnio kaznenu prijavu protiv Dražena Kocijana, bivšeg predsjednika Uprave Tiska i sadašnjeg visokopozicioniranog menadžera Mercatora

Kako tportal doznaje od dobro upućenog izvora, poveznica zahtjeva za smjenom Galića i Kocijana su kaznene prijave koje je protiv njih digla izvanredna uprava.

Naime, još je bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv Todorića i odgovornih osoba, odnosno bivše Uprave Agrokora, čiji je član bio i Galić. Nakon što je Peruško preuzeo dužnost izvanrednog povjerenika brzo je zauzeo stav kako mu je neprihvatljivo to da na visokoj menadžerskoj poziciji bude itko protiv koga je upravo izvanredna uprava podnijela kaznenu prijavu, čime je potvrdio sumnju u počinjenje kaznenog djela. Zato je od Galića tražio da podnese ostavku.

Međutim, Galić to odbio učiniti i počeo se svim silama boriti da ostane na čelu Jamnice, a kako doznajemo od našeg izvora, istovremeno su krenuli brojni pritisci na Peruška zbog njegova stava, od dobavljača do politike, a iza kojih stoji upravo Galić, inače sin Mirka Galića, novinara i diplomata, koji je bio i savjetnik Ivice Todorića u Agrokoru.

Peruško je zato odlučio odgoditi rješavanje ovog pitanja do postizanja nagodbe, a sudeći prema pismu koje je uputio članovima NO-a Jamnice, čini se da je došao trenutak konačnog obračuna.

Mislav Galić, predsjednik Uprave Jamnice

Mislav Galić, predsjednik Uprave Jamnice

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Izvanredni povjerenik je Nadzornom odboru Jamnice d.d. predložio da u interesu Jamnice razmotri donošenje odluke o opozivu gospodina Mislava Galića s pozicije predsjednika i člana Uprave Jamnice te imenuje na mjesto predsjednika Uprave Jamnice gospodina Daria Šalića. Prijedlog za opoziv gospodina Galića poduprijet je, između ostalog, činjenicama da je gospodin Galić dio prijašnje Uprave Agrokora, koja je uzrokovala pokretanje postupka izvanredne uprave, te da se protiv njega vodi kazneni postupak, što šteti poslovnom ugledu Jamnice i gospodina Galića ograničava u kvalitetnom obavljanju poslova', doznajemo iz Agrokora.

U svom obrazloženju prijedloga, o kojem će na idućoj sjednici odlučivati Nadzorni odbor Jamnice, Fabris Peruško kaže:

'Po prirodi stvari, bilo je za očekivati da će sve osobe koje su bile dio prijašnje Uprave Agrokora d.d., koji je doveden u stanje neodrživosti poslovanja, kao odgovorne osobe podnijeti ostavku i na upravljačkim mjestima u ovisnim i povezanim društvima Agrokora, no to se nažalost u ovom konkretnom slučaju nije dogodilo. U odnosu na gospodina Galića, okolnost da se vodi i kazneni postupak protiv njega dodatno šteti poslovnom ugledu Jamnice jer nije uobičajeno da društvo zastupa i predstavlja osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, koji je u posrednoj vezi s funkcijom koju obnaša. U tom smislu, smatram da načelo presumpcije nevinosti, koje se primjenjuje u kaznenim postupcima, ne može ekskulpirati gospodina Galića za situaciju u kojoj se nalazi i koja nesporno i nepotrebno opterećuje Jamnicu. Iz navedenih razloga, nakon što je pronađena odgovarajuća zamjena za funkciju predsjednika Uprave Jamnice, smatram da je u najboljem interesu Jamnice donošenje odluke o opozivu imenovanja gospodina Galića.'

  • +9
  • +6

Fabris Peruško je podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg šefa Tiska

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U međuvremenu je izvanredna uprava podnijela još jednu kaznenu prijavu, koju potpisuje Peruško, kojom je obuhvaćen Dražen Kocijan, visokopozicionirani menadžer nekad u Tisku, sada u Mercatoru. S obzirom na to da sada visokopozicionirani menadžer u Mercatoru, o njegovoj smjeni mora odlučiti predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić, na kojega je, kao i na članove NO-a Mercatora, Peruško naslovio drugo pismo.

U njemu Peruško obavještava Čizmića o sumnji u nepravilnosti i nezakonitosti u radu ranijih uprava pojedinih društava pod izvanrednom upravom, a koja se odnosi i na menadžera u Mercatoru, gospodina Dražena Kocijana. Izvanredni povjerenik je obavijestio predsjednika Uprave Mercatora i članove Nadzornog odbora 'da je izvanredna Uprava Agrokora poduzela sve primjerene radnje, obzirom na osnove sumnje da je gospodin Dražen Kocijan, ranije predsjednik Uprave društva Tisak d.d., Zagreb, kao odgovorna osoba tog društva, svojim nesavjesnim radom potencijalno nanio iznimnu štetu tom društvu, slijedom čega postoji sumnja da su se u radnjama te osobe stekla obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti', doznajemo iz Agrokora.

Dražen Kocijan je visokopozicionirani menadžer u Mercatoru

Dražen Kocijan je visokopozicionirani menadžer u Mercatoru

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Peruško pritom poziva Čizmića da održava korporativna etička i poslovna pravila na visokoj razini te da uzimajući u obzir činjenice iz obavijesti koja mu je upućena poduzme sve potrebne radnje kako bi se taj cilj zadržao, odnosno ostvario.

Tom prilikom je Peruško poručio kako uspješno restrukturiranje Agrokora zahtijeva podizanje kvalitete korporativnog upravljanja, kao i podizanje profesionalnih i etičkih korporativnih standarda u svim kompanijama sustava Agrokor.

'Svatko od nas je kao menadžer odgovoran za svoje odluke i postupke. Očekujem od uprava kompanija u sustavu Agrokora da kao pojedinci i tijela koja upravljaju kompanijama tu odgovornost preuzmu u potpunosti', naglasio je Peruško.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!