uskrsnuće koncerna

Agrokor mijenja ime, a Peruško ima ambicije ostati u upravi nove kompanije

04.07.2018 u 20:50

Bionic
Reading

Izglasana je nagodba u Agrokoru čime je završen mukotrpan proces pregovora koji je potresao gospodarsku i političku scenu Hrvatske. Ako nagodba postane i pravomoćna, Ivica Todorić gubi vlasništvo, a njegovo mjesto zauzet će ruske banke, ali i domaće, američki fondovi, dobavljači.

Pred Agrokorom je sada novo razdoblje - novi vlasnici i nova pravila igre. O onome što čeka tu korporaciju u Dnevniku Nove TV izložio je vladin povjerenik Fabris Peruško.

Rekao je kako će koncern vjerovatno mjenjati ime, a novi vlasnici će zagospodariti kompanijom najranije za šest mjeseci.

'Sam proces će početi s prvostupanjskim rješenjem kojeg očekujemo sutra. Nakon toga idu žalbe, a za dva do tri mjeseca bismo trebali imati rješenje Visokog trgovačkog suda. Nakon toga imat ćemo još tri do šest mjeseci implementacije i tada novi vlasnici u cijelosti preuzimaju upravljanje Agrokorom', rekao je Peruško.

Odbacio je tvrdnje kako Rusi dolaze i preuzimaju koncern.

'Još jednom ponavljam kako Rusi ne dolaze. Dvije ruske banke vrlo su različite po svom poslovanju. Najveća je naravno Sberbank s 39 posto. U nagodbi je dogovoreno da će Agrokor opstati kao jedan koncern u budućem razdoblju. Naravno, ta strategija se u budućnosti može i mijenjati. Postojat će tri vertikale – maloprodaja, proizvodnja hrane i poljoprivreda. Ono što nije dio core businessa, iz toga će se izlaziti…', izjavio je povjerenik.

  • +25
Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Peruško nije odbacio mogućnost da on i njegova zamjenica Irena Weber ostanu u upravi nove tvrtke. 

'Mi kao izvanredna uprava želimo dovesti proces do samoga kraja, a ako vizija koju mi imamo zajedno s vizijom vlasnika bude nešto što je zanimljivo objema stranama, zašto ne… Ovo je bilo jedno zanimljivo iskustvo, to je jedan od najvećih slučajeva restrukturiranja u Europi', istaknuo je Peruško.