USPJEŠNO LJETO

Koji hotelijeri trljaju ruke nakon sezone

05.11.2015 u 06:56

Bionic
Reading

Statistički rast dolazaka turista za 8,4 posto i noćenja za sedam posto u prvih devet mjeseci ove godine upućivali su na dobru žetvu domaćih hotelijerskih kompanija. Financijska izvješća koja su ovih dana stigla na Zagrebačku burzu uglavnom su potvrdila visoka očekivanja

Na pozitivne trendove u hotelijerstvu utjecale su povoljne ekonomske prilike na glavnim emitivnim tržištima, dobri vremenski uvjeti, ali i značajne investicije u podizanje kvalitete što je hotelskim kompanijama omogućilo privlačenje turista dubljeg džepa.

Jedanaest promatranih turističkih kompanija u prvih je devet mjeseci uprihodilo 4,5 milijardi kuna, 28,5 posto više nego lani u istom razdoblju. Istovremeno, dobit im je dosegnula 1,34 milijarde kuna što predstavlja rast od čak 40,5 posto. Po rastu prihoda i dobiti prednjači Sunčani Hvar, a slijede istarske zvijezde Valamar Riviera, Maistra i Arenaturist.

Valamar otvorio Isabella Island Resort

Najveća hotelska grupacija Valamar Rivierau vlasništvu austrijskih investitora, povećala je prihode za petinu, operativnu dobit (EBITDA) za 45 posto, a čistu dobit za 55,9 posto. Snažan rast svih pokazatelja rezultat je povećanja broja noćenja od 15,3 posto te rasta prosječne cijene po usporedivoj smještajnoj jedinici od gotovo sedam posto. U kompaniji napominju da je rasla i prosječna potrošnja gostiju kao rezultat kontinuiranih aktivnosti usmjerenih na podizanje kvalitete. Snažnom rastu pridonijela je i najveća ovogodišnja investicija Valamar Isabella Island Resort, otvorena uoči turističke sezone.

Plava laguna u vlasništvu Lukšić grupe, glavni Valamarov konkurent, koja u svom sastavu objedinjuje matičnu porečku kompaniju, umaški Istraturist i manjinsku udjelu Jadranskim turističkim hotelima, udvostručila je prihode uz rast dobiti od 61,1 posto. Međutim, najveći dio rasta došao je od pridruživanja Istraturista (Lukšić grupa Istraturist kupila je 2014. godine), čiji su prihodi iznosili 451,5 milijuna kuna. Ako se isključi Istraturist rast prihoda Plave lagune iznosio je šest posto, a dobit je smanjena za sedam posto. Na slabiji financijski rezultat utjecali su znatno povećani financijski rashodi, ali i osjetan podbačaj dolaska ruskih gostiju što je djelomično nadoknađeno povećanim dolascima gostiju s tradicionalnih zapadnoeuropskih tržišta.


U Maistri investirali u kampove

Rovinjska Maistra koja objedinjuje turistički biznis Adris grupe do kraja rujna ostvarila je 2,95 milijuna noćenja, tri posto više nego lani u istom razdoblju, uz povećanje prosječne cijene noćenja od osam posto, ponajprije zbog povećanja udjela direktnih kanala prodaje i investicija u kampove. Najveći rast cijena (osam posto) ostvaren je u hotelskom luksuznom segmentu. Rast broja noćenja i cijena rezultirao je povećanom profitabilnošću – operativna dobit (EBITDA) skočila je 10 posto (na 366 milijuna kuna), a čista dobit za 21,4 posto (na 248,7 milijuna kuna).

Pulski Arenaturist, u većinskom vlasništvu britanskih investitora, ostvario je rast prihoda od 16 posto uz gotovo 50 posto veću dobit. Rezultat je to povećanja broja noćenja za 4,3 posto, i to uglavnom u hotelskom i apartmanskom smještaju, dok je posjećenost kampova na razini prošle godine. U trećem tromjesečju prosječne cijene iznosile su 608 kuna po prodanoj sobi i bile su za 41 posto više od devetomjesečnog razdoblja.

Ostoja se priprema na prodaju Liburnije

Ukupni prihodi opatijske grupe Liburnia Riviera Hoteli (LRH) u prvih devet mjeseci porasli 11,7 posto, s tim da je operativna dobit (EBITDA) porasla 2,6 posto, a neto dobit je smanjena za 18,3 posto i to prvenstveno zbog znatno manjih izvanrednih prihoda nego lani. Grupa koja se sastoji od matičnih opatijskih hotela, Hotela Cavtat i nedavno preuzetog hotelskog kompleksa Metropol u Portorožu, ostvarila 19 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju. Početkom listopada iz grupe su izdvojeni Hoteli Cavtat koji će ubuduće poslovati odvojeno, a kako se šuška, većinski vlasnik SN Holding i Darko Ostoja već neko vrijeme planiraju prodaju Liburnije.

Hotelska kompanija HUP Zagreb, koja raspolaže s hotelskim kapacitetima u Zagrebu i na dubrovačkoj rivijeri, gdje je nedavno otvorila i novi ti luksuzni hotelski kompleks, zabilježila je rast prihoda od 13,5 posto na bazi rasta broja noćenja od pet posto. Anđelko Leko, najveći pojedinačni vlasnik i predsjednik Uprave HUP-a ističe da rast nije ostvaren kroz kongresni već kroz turistički segment što je imalo za posljedicu smanjenje ostvarene prosječne cijene.

Sušne godine iza Sunčanog Hvara

Sunčani Hvar nakon dugogodišnje krize i mukotrpnog procesa predstečajne nagodbe ostvario je odlične poslovne rezultate o čemu svjedoči rast prihoda od 34 posto i skok dobiti od čak 180 posto. 'Ostvarena dobit potvrđuje ulazak tvrtke u fazu profitabilnog poslovanja te uspješnu provedbu ambicioznih ciljeva i pozicioniranja u sam vrh hrvatske turističke ponude', ističu iz kompanije kojom upravlja češka Orco grupa. U odnosu na prošlu godinu, broj noćenja porastao je za osam posto, a najviše su noćenja ostvarili gosti iz razvijenijih prekooceanskih te tržišta Zapadne Europe. Najbrojniji su gosti, odnosno njih 33 posto, došli su iz Sjedinjenih Američkih Država te Velike Britanije.

Rast prihoda bilježe i manje hotelske kuće, ali po nešto nižim stopama nego turistički divovi. Pritom su najveće pozitivne pomake ostvarili su rapski Hoteli Imperial te Hoteli Makarska, kompanije u većinskom državnom vlasništvu.