GROZNICA TRESE LOTO

Kockarnice propadaju, Lutrija otpušta 200 ljudi

27.11.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Donedavno jedna od najprofitabilnijih državnih tvrtki - Hrvatska lutrija - posluje sve lošije. U posljednjih godinu dana na ukupno 9000 automata za igre na sreću, od kojih Hrvatska lutrija ima u vlasništvu 10 posto ili 900 automata, zabilježen je pad prometa od najmanje 40 posto

Prema podacima Ministarstva financija, u 2008. je kroz blagajne automat-klubova prošlo 970 milijuna kuna, a u prvih deset mjeseci ove godine svega 380 milijuna kuna, piše Jutarnji list. Dakle, riječ je o 2,5 puta manjem prometu nego lani!

Stanje je u toj državnoj tvrtki alarmantno, zbog čega su počeli s provođenjem ekstremnih mjera štednje na svim razinama, a sindikati tvrde da se razmišlja i o otpuštanju 200 zaposlenika. Ništa bolja situacija nije ni s uplatama loto listića, gdje su donedavno bilježili pad prometa zbog recesije. Razlog je, tvrde u Hrvatskoj lutriji, činjenica da su najvjerniji igrači lota starija populacija, posebice penzioneri, koje opći rast cijena i krizni porez najviše pogađa.

Nema otpuštanja!

Hrvatska Lutrija u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala uspješno, niti jedan njen radnik zaposlen na neodređeno vrijeme neće biti otpušten, a samo dijelu radnika na određeno vrijeme, koji su i bili zaposleni u doba porasta poslova u casinima i automat klubovima, zbog prestanka potrebe neće biti produžen ugovor o radu.

Priopćili su to danas iz Hrvatske Lutrije demantirajući medijske napise o 'alarmantnom' stanju u Hrvatskoj Lutriji i ističući da je u medijima navedeni podatak o otpuštanju 200 radnika potpuno proizvoljan i netočan. (Hina)

'Ni nas nisu zaobišle posljedice recesije, i to najviše u automat-klubovima i lotu. Primjena zakona o zabrani pušenja u automat-klubovima i recesija uzrokovali su prilično veliki pad prometa. Da stvar bude gora, uza sve navedeno Vlada je nedavno uvela mjere štednje, a kako smo mi državna tvrtka, te mjere moramo poštovati. Stoga ćemo morati otpustiti dio zaposlenih na određeno', tvrdi Nora Cecić, glasnogovornica Hrvatske lutrije.

No napominju da ih je ljetošnji jackpot izvukao iz krize. Naime, od rujna 2008. zamijetili su pad prometa i kod lutrijskih igara koji je trajao osam mjeseci i iznosio i do pet posto. Spasila ih je igra 'Za Super sedmicu' što je rezultiralo velikim jackpotom u lipnju ove godine koji je bio zaustavio pad prometa.

U Hrvatskoj trenutno posluje, istina sve lošije, 250 automat-klubova. Da je stanje alarmantno potvrdili su u Hrvatskoj udruzi automat klubova (HUAK), čiji je član i Hrvatska lutrija.

'Situacija je vrlo teška. Uvelike smo pogođeni zakonom o pušenju i recesijom. Ukupni pad prometa sada je veći od 50 posto', upozorava Zoran Dimov, predsjednik udruge. U Hrvatskoj lutriji, pak, tvrde da ih je kriza manje pogodila pa je promet u njihovim automat-klubovima pao za 'samo' 27 posto, piše Jutarnji list.

Na pitanje postoje li mogućnosti da Hrvatska udruga automat-klubova utječe na to da se na mjestima gdje se ne služi hrana ipak dopusti pušenje, kao u nekim zapadnoeuropskim zemljama, u HUAK-u kažu da od toga neće biti ništa.

'Nažalost, zakon je apsolutno neselektivan, što znači da se primjenjuje za sve. Nema izuzetaka, čak ni za Hrvatsku lutriju', kaže Danko Vojnović, tajnik udruge.

Do sada je zatvoreno 27 automat-klubova, prema saznanjima Hrvatske udruge automat-klubova, zatvorit će se još barem toliko, što je 25 posto takvih klubova u Hrvatskoj.

Država ubire velik porez, što dodatno 'ubija' vlasnike. Svaki klub godišnje unaprijed plaća 300.000 kuna paušala, plaća se porez na osnovi rezultata ostvarenih prošlih mjeseci, od 25 posto i na kraju godine 20 posto, kao i sve druge firme. To iduće godine većina automat-klubova, doznajemo, neće moći podnijeti. U HUAK-u upozoravaju da to znači i velik broj novonezaposlenih.