VRUĆE LJETO

Kliman očekuje rekordnu sezonu

11.07.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Ovogodišnja turistička sezona teče izuzetno dobro i s obzirom na dobre najave sa svih tržišta, mogla bi biti najbolja dosad, s rekordnim brojkama, moguće i s prihodima iznad 8 milijardi eura, kazao je u ponedjeljak ministar turizma Anton Kliman

Optimistična očekivanja od turizma Kliman je potkrijepio najnovijim podacima iz sustava prijave i odjave turista eVisitor, po kojima je prošle noći u Hrvatskoj ostvareno 673 tisuće noćenja, a tijekom proteklog vikenda nešto iznad 2 milijuna.

"Izuzetno smo zadovoljni tim velikim brojkama, kao i strukturom gostiju, koja je onakva kakvu smo htjeli. Trenutno se u Hrvatskoj odmara najviše Slovenaca, Nijemaca, Čeha i drugih turista većinom s bližih tržišta, a optimistične vijesti dolaze nam sa svih tržišta i za kolovoz te za rujan", istaknuo je Kliman nakon predstavljanja skorašnjeg natječaja za sredstva iz Europskog socijalnog fonda (ESF) za obrazovanje i usavršavanje ranjivih skupina za zapošljavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Odgovarajući na upit novinara koliko tehnička vlada smije raditi, Kliman je kazao da je moguće da to pitanje plasiraju politički konkurenti te da je vlada normalno radila zadnjih mjeseci i započela neke poslove, koje nastavlja.

"Radi se o tome da smo radili s javnim novcem koji je išao u naše plaće i projekte, dakle, mi smo dužni raditi dalje sve što smo pripremali zadnjih pet-šest mjeseci. Dužni smo i pokazati hrvatskoj javnosti što smo radili u tim mjesecima, pa nismo valjda samo sjedili u uredima, nego smo i pripremali projekte, ideje i drugo, pa smo tako radili i mi u Ministarstvu turizma", ocijenio je Kliman.

Naveo je da su u Ministarstvu radili na prijedlozima zakona o turističkom zemljištu te turističkim zajednicama koje će, kako je najavio, predstaviti krajem ljeta javnosti, kao i razrađenu ideju o tzv. CRO ili karticama (vaučerima) za domaće goste koji trebaju potaknuti potrošnju u turizmu.

"Sezona ne može čekati novu vladu. U turizmu radimo u punom opsegu, i Ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i druge institucije javnog sektora, kao i privatni sektor, i svi smo u sinergiji, jer to je ono što turizam nosi dalje i bez čega nema uspjeha", poručio je Kliman.